LA CLASSE NEUTRA



FITXA ARTÍTICA

TEXT: SANTIAGO RUSIÑOL

DIRECCIÓ: JORDI PONS-RIBOT

INTÈRPRETS: Santi Ricart, Antoni Badia, Joaquim Dotras, Lluïsa Sala, Gemma Sangerman, Andreu Banús, Claudi Domingo, Francesc Casanovas, Vanesa Vidaurrazaga i Pep Ribas.

PRODUCCIÓ: FÈNIX TEATRE

SALA MUNTANER



La classe neutra és una versió lliure de la novel·la L’auca del senyor Esteve del Santiago Rusiñol, on ens presenten els darrers moments de la vida del senyor Esteve, els seus somnis, els seus desigs, les seves pors, les seves frustracions... El què va a ser i el què no va gosar ser. Una aproximació crítica entre la crueltat i la tendresa, d’un dels arquetips més representatius de la societat catalana de sempre.

En la novel·la, ben al contrari de la peça dramàtica, trobem un Rusiñol més incisiu, més agut, més mordaç... lluny de l’anècdota, sovint intranscendent de l’obra teatral.

Una versió correcta, acurada, sense gaires artificis, amb només un espai, una habitació que dona amb una petita saleta amb una finestra. Tots els personatges entren i surten d’escena, una escena compartida entre els actors i els espectadors.

El que més caldria destacar són els jocs de llums que ens permeten situar-nos, o fer-nos imaginar més bé, les diferents llocs en que es desenvolupa l’obra. Poca música només en alguns moments per trencar la paraula omnipresent dels intèrprets.

Dels actors hi destaquen en Santi Ricart, que porta sobre la seva esquena el paper principal, l’Esteve, i que encara que hi ha moments una miqueta fluixos, manté el tipus fins al final de la representació. I l’Antoni Badia, com l’avi Esteve, fa una interpretació bona del botiguer de tota la vida que viu només per treballar i per seguir el decurs de la història. Perquè ha de ser i serà. Hi ha coses que no es poden canviar.

La classe neutra és una obra per aquells que els hi agrada el teatre clàssic, sense gaire artificis i que gaudeixen amb un bon text dramàtic amb punts de somriure contingut.


No hay comentarios:

Publicar un comentario