Tàrrega esquiva la crisi i avança programació

Quan amb prou feines queden tres mesos per a la Fira de Tàrrega, des de l’organització ja s’han anunciat algunes de les propostes que configuraran la programació d’aquesta nova edició que es celebrarà entre el 10 i el 13 de setembre, i que tot just ultima els darrers preparatius.

Les vuitanta propostes escèniques, internacionals i de casa, responen com sempre a l’aparador d’arts escèniques que promou la Fira, “prioritzant els espectacle que utilitzen espais menys convencionals”, diu el seu director artístic, Jordi Colominas, referint-se al carrer i l’aire lliure.

Indemnes a la crisi“Sortosament hem aconseguit fer la Fira 2009 amb tota normalitat”, declara Joan Amézaga, alcalde de Tàrrega i president del Patronat de la Fira, amb la mirada a la retallada pressupostària de l’administració que es presenta de cara a les properes edicions i que de moment només “són petites retallades internes que no transcendeixen al que és la Fira. Esperem que al 2010 puguem tornar a fer aquesta afirmació”, conclou Amézaga.

El pressupost de la Fira de Tàrrega 2009 s’estima en 1.482.630 euros, dels quals 700.500 són de la Generalitat (ICIC i Institut Ramon Llull).

Amézaga també ha recordat que, a més de ser un festival, el centre neuràlgic de la Fira és la llotja i que ara més que mai és necessari un espai de compra-venda.

L’espectacle inaugural
L’acte inaugural normalment s’assigna a un creador català, perquè a casa nostra són poques les oportunitats que es presenten a la companyies per dur a terme espectacles de gran format a l’aire lliure.

És el cas de la companyia Kiku Mistu, que amb la seva acció-conte donarà el tret de sortida a la Fira. Es tracta “d’un gran ritual participatiu”, segons Colominas, que sota el títol de Compartim la Llum, “jugarà amb la narració, l’espiritualitat, la sensibilitat i l’optimisme”, tal com ho va fer fa dos anys amb un espectacle de petit format, dins d’una haima, a la programació oficial.

La programació
Entre les propostes singulars ja anunciades dins de la programació, destaquen propostes com Blanc!, un espectacle per a tota la família confeccionat a base de petites accions repartides per tot el part de Sant Eloi.

Carbosse torna a la Fira després del seu èxit de l’any passat amb un espectacle de petites dimensions,Chez Cocotte i Escarlta Circus presenta en un apetita carpa Devoris causa, una mescla de teatre, circ i menjar.

I uns clàssics de la Fira i del País Basc: Ados Teatroa, que oferirà Emotikon, on el públic s’haurà d’endinsar en un espai fosc dissenyat expressament per a l’ocasió.

Fruit de la convocatòria del Laboratori de Creació arriba Copacabana, de la companyia Ponten Pie, que té lloc en un magatzem abandonat.

Destaca també una coproducció entre els alemanys Panoptikum i els catalans Efímer. Sota el títol deTransitions, presenten un espectacle de carrer de gran format sobre les formes de vida contemporània, amb escenografia íntegra de Llorenç Corbella. Dins de la línia de teatre visual també hi ha la presència de Clauire Ducrueux i Olivier Germser amb l’espectacle Adiooos.

Entre la programació ja confirmada destaca també l’espectacle amb el que Sol Picó va guanyar el Premi Max a millor espectacle de dansa, Sirena a la planxa. També dins de la dansa Nats Nus presenta Trastos, un espectacle de carrer per a tota la família. Els andalusos REA Danza ofereix una nova perspectiva de la dansa vertical amb Instrucciones del uso i la balear Maria Antònia Oliver presenta el seu darrer treball per a tots els públics: Petita Lula.

Les visites internacionals ja estan confirmades amb noms com Motion House, Braendende Kaerlighed, Mimbre, Anna Monto Theatre i Teatro Gestual de Chile.

Los Galindos portaran Capgirat, la darrera producció que van estrenar el passat Nadal a La Vela de Vilanova. La producció del Grec del text de Jordi Coca, Ifigènia, també marcarà la presència catalana, juntament amb Joan Baixas i T de Teatre, que produeixen Nelly Blue, una comèdia protagonitzada per Albert Ribalta i Xavi Mira ambientada amb música dels setanta, sobretot de Nino Bravo.

L’ambaixada del Québec
En el terreny internacional destaca la col•laboració del Québec, que presenta tres espectacles de tres companyies diferents a la programació oficial. Colominas recorda que els programadors del Quebec han sovintejat la llotja en el darrers anys i ara és un bon moment per conèixer de primera mà el seu teatre“ple de vitalitat”.

Els espectacles són Balthazar (Cia. Mobile Home), un espectacle de titelles poètic sobre la fragilitat de l’existència; Punzelle (Cia. Poupées Krinkées), una versió del conte de Rapunzel dels germans Grimm; iLes Parfaits Inconnus, una proposta de circ per a tots els públics.

La tasca ambaixadora del Quebec a Tàrrega es completa amb una trobada entre els representants i els programadors acreditats, així com un stand permanent a la Llotja durant els quatre dies que dura la Fira.

Acord entre les Comunitats Autònomes
Pau Llacuna, gerent de la Fira, ha recordat que enguany continua l’habitual col•laboració amb la resta de comunitats autònomes i així la Llotja enguany tindrà la presència d’Andalusia, Castella-Lleó, Aragó, Les Canàries i Múrcia. Pel que va a la presència de programadors estrangers, s’està treballant per aconseguir una xifra similar als 180 que van venir l’any passat. Sant Miquel, Caixa Catalunya i el Patronat de Turisme de Lleida també segueixen col•laborant com a principals patrocinadors.

Font: Christian Machío (www.teatral.net)

No hay comentarios:

Publicar un comentario