La bomba atòmica, a debat al TNC


Frayn ho va recollir a Copenhaguen, un text que després d'estrenar-se a Reus, arriba al Teatre Nacional de Catalunya i compartirà cartellera amb Pel davant i pel darrere una de les obres més exitoses de l'autor i que des del mes de setembre es representa al Teatre Borràs. Pere Aquillué en el paper de Heisenberg, Lluís Marco com a Bohr i Rosa Renom com a Margrethe interpretaran amb diferents recursos narratius una obra sobre les incerteses que dirigeix Ramon Simó.

Heisenberg, Bohr i la seva dona Margrethe es retroben en un escenari un cop morts, i en un context teatral comencen a recordar la trobada que els dos científics van mantenir el 1941 i que va trencar la seva amistat més íntima. Els dos físics s'havien reunit a instàncies de Heisenberg, que buscava consell sobre el fet d'involucrar-se en el desenvolupament pràctic de les investigacions a l'entorn de la bomba atòmica. Tanmateix, la seva relació es va veure estroncada sense saber per què.

Michael Frayn utilitza aquesta història a Copenhaguen, un text on se serveix de diferents recursos narratius per poder treure l'entrellat d'aquesta reunió, i el públic s'ha d'esforçar per entendre si els personatges discuteixen sobre el passat, sobre el present o si, en canvi, interpel·len els mateixos espectadors. Aquesta és una de les característiques més importants que destaca el director de Copenhaguen, Ramon Simó. Simó ha explicat aquest dimarts que "feia molt temps que li anàvem al darrere a aquest text".

Pel director, Copenhaguen busca respostes amb mètode científic i utilitza el principi d'incertesa. Per Simó, és important tenir en compte que no és una obra sobre "fets, sinó sobre intencions", ja que demostra que el coneixement del món s'ha de basar a través del que es pot comprovar. El director ha explicat que el conflicte entre fets i intencions és un conflicte que "mai no som capaços de solucionar".

Pere Arquillué en el paper de Heisenberg, Lluís Marco al paper de Borh i Rosa Renom com a Margrethe són els tres actors que damunt l'escenari tiren endavant aquesta història. Marco s'ha mostrat "sorprès" de la "quantitat de física que ha après" en posar-se en el rol de Bohr, mentre que Rosa Renom ha reconegut tenir marge, perquè el seu personatge no cal que entengui tota la física que apareix a l'obra.

Per la seva banda, Pere Arquillué no ha volgut treure importància a la vessant més científica del text però ha afegit que, per ell, és una obra sobre "l'amistat i l'exercici de la memòria", a la vegada que comporta un valor ètic important i qüestiona com pot afectar això en l'amistat.

Sergi Belbel, director del TNC, ha volgut afegir que després del desastre del Japó, i a més coincidint amb el 25è aniversari de Txernòbil, Copenhaguenarriba a la cartellera teatral en un molt bon moment. Copenhaguen s'estrena aquest dijous al Teatre Nacional de Catalunya, on es podrà veure fins al 5 de juny, a la Sala Petita.

Font: www.ara.cat / Foto: David Ruano

1 comentario:

  1. Anónimo2/5/11, 9:47

    La obra que vaig veure a Reus (on a la mitja part va haver una fugida massiva d'espectadors) es tediosa, avorrida i llarguíssima. Aixó si, es de lo mes actual.

    ResponderEliminar