Obre el bar Manolo


Aquesta nit, i només fins al dia 16, obre al Mercat de les Flors el bar Manolo, una rèplica dels locals de la Barcelona dels anys 50 on es va escenificar el xoc cultural que es va viure a la ciutat amb el desembarcament dels marines de la Sisena Flota dels EUA, que van colonitzar la Rambla de dòlars i rock & roll. El bar Manolo està obert a totes les edats, però s'adverteix al públic que entrar al local pot produir un irreprimible pessigolleig als peus que empeny sense remei el personal a sortir a ballar.

El bar Manolo és una pista de circ on es desenvolupa l'espectacle Call me Maria, una peça de teatre circ musical creada per Adrián Schvarzstein i codirigida amb Sergi Estebanell. «Als bars dels anys 50 hi havia dones que es dedicaven a atraure els marines amb l'única frase que sabien en anglès: 'Call me Maria'», va explicar ahir Estebanell, que es va quedar sol presentant l'espectacle davant l'absència de Schvarzstein (de bolo a Marsella), de la troupe circense, dels músics i del director del Grec.

La idea se li va acudir a Schvarzstein quan va veure una fotografia dels anys 50 de Català-Roca en la qual surt el Grill Room, un bar del carrer d'Escudellers que encara existeix. La clientela local, formada per homes seriosos i avorrits, s'atrinxera a un costat de la sala, mentre que els marines, amb els seus impecables uniformes blancs, es lliguen les noies a l'altre extrem. El públic podrà reconèixer l'ambient de bars com el Kentucky, del carrer de l'Arc del Teatre, que fins no fa tant temps reunia una amalgama d'éssers marginals, turistes i joves inundats d'alcohol barat. El circ, amb els seus personatges excèntrics i sempre al límit, anava com l'anell al dit per ressuscitar aquell ambient.

Call me Maria és un espectacle que repeteix l'exitós model de Circus Klez mer, la història d'un casament jueu dirigida per Schvarzstein i explicada a través de tècniques de circ i música. Aquesta obra va sortir de l'Ateneu Popular 9Barris i ja ha fet 350 representacions en 13 països diferents. «No volíem fer un espectacle de circ, sinó explicar una història», va assenyalar Estebanell. Els sis acròbates, equilibristes i malabaristes estan al servei de l'argument de l'obra, igual que la tècnica de clown d'Estebanell, en el paper del bàrman Manolo. La batuta de la banda sonora la porta Adrià Gual, que és qui dirigeix la banda de rock que marca el compàs de la història passant dels boleros d'Antonio Machín a les cançons de Chuck Berry.

Una producció ambiciosa

Amb un total de 10 artistes sobre l'escenari, Call me Maria ha estat possible gràcies a la producció de Xirriquiteula Teatre i la coproducció del festival Grec i La Strada de Graz (Àustria). L'espectacle ja té un rodatge de 25 funcions a Àustria, Noruega, Itàlia i França i també es va presentar recentment en el festival de teatre de carrer de Viladecans. Amb un pressupost d'uns 100.000 euros és la producció catalana en gira més ambiciosa.

Malgrat comptar amb l'aparador del Grec, de moment Call me Maria únicament té assegurada una altra presentació a Tàrrega. Fins i tot el circuit internacional, que es va bolcar amb Circus Klezmer, està parat per la crisi. «La pròxima producció potser l'haurem de fer només amb tres persones», lamentava Estebanell.

Font: Gemma Tramullas (www.elperiodico.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario