Arxipèlag per a una “metròpoli transfronterera”


“Avui sóc un home feliç”, s'ha exclamat, davant un teatre ple de gom a gom, Jean-Paul Alduy. “Aquest teatre l'he volgut i l'he somniat” ha afegit l'home que fa deu anys -com a batlle de Perpinyà, en aquell moment- va llençar la idea d'aquest Teatre de Arxipèlag que s'ha inaugurat aquest dilluns 10 d'octubre. Alduy, en un discurs en català i francès, -que li ha valgut una standing ovation amb el públic aplaudint a peu dret- ha deixat clara la “dimensió catalana i mediterrània d'un projecte que volem que faci part de la metròpoli transfronterera que estem construint”. Alduy -actualment president del Patronat que gestiona el teatre de l'Arxipèlag i també de l'Aglomeració urbana Perpinyà-Mediterrània- ha afegit que l'Arxipèlag i la seva programació seran “un model d'identitat oberta, orgullosa de ser com és i amb una ciutadania compartida”.
“A disfrutar, a gaudir i a passar-ho bé”
El conseller de cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha felicitat “en nom del govern de Catalunya” els responsables i promotors de l'Arxipèlag. En una intervenció en gran part en català ha afirmat que amb projectes com aquest “refarem la història, la llengua i el futur comuns”. Mascarell ha acabant dient, al miler llarg de persones presents, “a disfrutar, a gaudir i a passar-ho bé!”
El director de l'Arxipèlag, Domènec Reixach, que ha estat el primer a prendre la paraula dalt de l'escenari, ha llençat “benvinguts al teatre de la ciutat” per a explicar a continuació, en francès, la seva voluntat de construir una programació que atregui públic “de l'eix Barcelona-Tolosa-Montpeller”.
Han fet intervencions, també, el president socialista de la regió Llenguadoc-Rosselló, Christian Bourquin, que ha recordat el seu predecessor Georges Frêche “que va voler-se implicar en aquest projecte malgrat les diferències polítiques” amb Alduy, fet que també ha destacat el batlle de Perpinyà Jean-Marc Pujol. Bourquin, saludant el conseller de cultura de la Generalitat, ha fet una menció emocionada a la presència, entre el públic, de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall.
L'arquitecte Jean Nouvel ha volgut deixar clar que el seu projecte arquitectònic ha estat pensat per als “esdeveniments culturals dels qui senten a fons Catalunya i Perpinyà”. El representant de l'Estat a Perpinyà, el Prefecte Jean-François Delage, ha desitjat que “com afirma Alduy, l'Arxipèlag arribi a ser tant conegut i visitat com el Guggenheim de Bilbao”
Font: Aleix Renyé (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario