És l'hora de la comèdia



Les històries romàntiques solen ser la gran excusa argumental dels vodevils -clàssics i moderns- que treuen el cap a la programació teatral en el moment més oportú, en plena crisi. El problema, com diu el dramaturg Jordi Galceran, és que inexplicablement "la cosa s'embolica" i l'amor queda en segon pla. És el cas de les tres estrenes més recents de la cartellera: Els 39 esglaons al Club Capitol, El apagón al Teatre Condal i Burundanga a la Sala La Planeta de Girona.
L'altre tret en comú de les tres obres són els noms propis que encapçalen el cartell: Abel Folk i els actors fregolistes de Crackòvia, l'entranyable galant Gabino Diego amb Eva Santolaria i, atenció, els últims terroristes d'ETA.
'Burundanga'
Jordi Galceran droga els últims terroristes d'ETA
Dues notícies van despertar la ploma còmica de Jordi Galceran ja fa tres anys. Una va ser el descobriment que existeix una droga anomenada burundangaque doblega la voluntat de qui la pren i, a sobre, esborra la memòria de la víctima. L'altra notícia era l'arrest d'un membre d'ETA mentre estava dormint amb la seva nòvia, que desconeixia la seva feina. Així es va inventar el cas d'una noia que queda embarassada i, per descobrir si el seu xicot l'estima, li subministra burundanga. El que li acaba revelant, però, és que és membre d'ETA i acaba de segrestar un empresari català.
Quan va estrenar Burundanga al Teatro Maravillas de Madrid, al juny, Jordi Galceran insistia que no volia "ofendre a ningú, perquè això és molt fàcil" i que no pretenia ser frívol en un tema tan delicat com el terrorisme, sinó fer-lo servir d'excusa. "Quan en teatre trobes alguna cosa que sona original i que no ha utilitzat ningú, ho has de fer", explicava aquest dilluns. Ell s'hi va llançar de cap, però els productors catalans no s'hi van atrevir. Al final, ho va vendre a la companyia de Jordi Casanovas per fer-ho a la reduïdíssima Sala FlyHard, tot i que just llavors un productor madrileny la va voler estrenar immediatament. Així, Burundanga va ser la primera comèdia de Galceran estrenada abans a Madrid que a Barcelona i la primera comèdia etarra.
Cinc mesos després, amb ETA desactivada, l'obra "serveix de metàfora del final de la banda", assegura l'autor. L'han vista milers de persones -es prorroga més enllà de Nadal-, entre les quals hi ha la plana major del PNB, i tots han rigut, diu. Fins i tot espera que la producció arribi l'any que ve a Euskadi. Jordi Casanovas té el repte d'estrenar el muntatge avui i demà a La Planeta dins el Festival Temporada Alta i a partir del 9 de gener a la seva sala, amb l'expectativa que si funciona pugui fer el salt a un teatre comercial.
'El apagón'
Un vodevil amb personatges que van a les palpentes
Si els vodevils sempre tenen portes que s'obren i es tanquen, en aquest cas hi ha llums que estan encesos i s'apaguen. La gràcia de la comèdia El apagón de Peter Shaffer del 1965 (Black comedy) és que l'obra arrenca les fosques i quan hi ha una apagada general s'encenen els llums de l'escenari, de manera que el públic veu el que els personatges no veuen. Trompades i confusions són els atractius de l'obra, que no s'havia fet a Barcelona des dels anys setanta amb Paco Morán de protagonista. La bona notícia és que darrere de la direcció hi ha Joseph O'Curneen, de la companyia de teatre de gest Yllana, i un còmic de carrera, Gabino Diego.
'Els 39 esglaons'
Els actors de 'Polònia' i Abel Folk segueixen l'estela de Hitchcock
El 1935 Alfred Hitchcock va popularitzar al cinema la novel·la Els 39 esglaons, de John Buchan, i ara és Abel Folk qui capitaneja l'adaptació teatral al Club Capitol. La gran dificultat de la nova versió era concentrar en quatre personatges el pes dels 150 que surten a la pel·lícula. Per això, la clau de volta va ser caure a oferir tots els secundaris a dues espases del transformisme televisiu: Jordi Rios i David Olivares, actors populars per Crackòvia i Polònia. Abel Folk interpreta un galant innocent que es veu immers en una trama d'espionatge per salvar el país i la també televisiva Mireia Portas s'ocupa dels rols femenins. "És el precursor de James Bond", apunta Folk, que fins i tot ha posat banda sonora original a l'obra.
Els 39 esglaons es converteix, a l'escenari, en un joc teatral amb un to paròdic que al cinema no tenia. "Es porta la màgia del teatre a l'extrem màxim, perquè genera la il·lusió que hi ha una persecució amb un tren en marxa amb molt pocs elements d'atrezzo", assegura Folk. El 2006 l'obra es va reestrenar a Londres i l'èxit va fer que hi hagués un degoteig d'estrenes a tot el món. Fins i tot Gabino Diego ha protagonitzant durant dos anys la versió castellana. Assassinats, tirotejos, un accident aeri, mafiosos i un segrest, a pèl, sense trucs parateatrals.
Font: Laura Serra (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario