El Circ d'Hivern de l'Ateneu 9 Barris promet 'Maravillas'



Un ós apareix a l'escenari del Mercat de les Flors. Li han ensenyat a ballar reggaeton i es mou a ritme de Me gusta la gasolina . Òbviament, és una disfressa. "És un mico vestit d'ós de peluix", bromeja el mag domador. Una de les polèmiques enceses encara dins la família del circ català és la possibilitat de fer servir animals a la pista. Hi ha partidaris i detractors, i prohibicions municipals per a tots els gustos. Un bon ganxo per llançar una broma al públic i fer una picada d'ullet als artistes de circ. Aquest to, entre l'homenatge i la paròdia al circ clàssic, és el fil conductor del 16è Circ d'Hivern de l'Ateneu 9 Barris, titulat Maravillas .
La Família Bolondo, com s'han batejat els nou artistes d'aquest suposat circ que s'ha quedat sense carpa per un accident, són els artífexs d'un espectacle de creació col·lectiva, a les ordres de l'expert director belga Olivier Antoine. Han fabricat un espectacle en què els números d'especialitats com malabars, bàscula, màgia, trapezi i acrobàcia aèria es combinen amb un humor apte per a tots els públics. Sobre el guió, han inventat uns personatges que s'inspiren lleugerament en les figures del circ clàssic d'època (la donzella, el cowboy , el mag, el ballarí estil Fred Astaire, etc.) però que impressionen més per la proximitat i artesania dels números -que juguen a fer que no surtin rodons- que per l'excel·lència de la dramatúrgia.
"Tots els artistes venim de companyies diferents, respectem tots els estils de circ i els unim en un espectacle", deia ahir el brasiler Rafael Moraes. "Maravillas és un homenatge als artistes de circ, a la humanitat del circ, que no tenen les imatges ni internet", defensava.
Un circ que gira
El Circ d'Hivern és el projecte més emblemàtic de l'Ateneu 9 Barris, un centre autogestionat des de fa 34 anys pels veïns de Nou Barris i especialitzat en circ -acull l'única escola del ram, la Rogelio Rivel-. La seva producció nadalenca ja és un clàssic des de fa 16 anys: unes vuit mil persones passen per aquella nau a la falda de Collserola cada any per veure una proposta de circ contemporani que té garantia de qualitat. Com que l'Ateneu està en obres de millora de les instal·lacions, han aprofitat per demanar aixopluc al Mercat de les Flors, on s'instal·laran des d'avui i fins al 8 de gener. Des de fa set anys, l'Ateneu també ajuda el seu Circ d'Hivern a fer gira per contribuir a crear un circuit estable.
Font: Laura Serra (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario