El gran circ figuerenc


El figuerenc Genís Matabosch, un dels principals experts en circ de l'Estat espanyol, és el productor i director artístic del nou Festival Internacional del Circ Castell de Figueres la primera edició del qual tindrà lloc de l'1 al 4 de març vinent, amb el qual la capital empordanesa “es converteix en una de les capitals europees del circ”, segons Matabosch.
Organitzat amb el suport de l'Ajuntament de Figueres, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, la Diputació, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i diverses empreses que el patrocinen o formen part del seu club de mecenatge, el nou festival presentarà en cada edició “les 22 millors atraccions mai vistes en els circs europeus”. Hi participaran 52 artistes de 12 països que competiran davant d'un jurat internacional format per 18 directors i experts en circ d'arreu del món, repartits equitativament en tres jurats: l'oficial (directors de circ), el jurat de la crítica (redactors en cap de revistes especialitzades) i jurat de la imatge (fotògrafs internacionalitzats especialistes en circ).
Per al festival s'instal·laran tres grans envelats de circ, de 15, 32 i 46 metres de diàmetre, dins del pati d'armes del castell de Sant Ferran (segle XVIII), un espai realment singular que es presenta com un dels trets diferencials del “primer i únic festival internacional de circ del nostre país”. A la que s'ha batejat com la Gran Carpa Blanca, amb capacitat per a 1.480 espectadors, hi tindran lloc les dues semifinals –els espectacles Blau i Vermell, amb dues funcions cadascun– i la gran final, l'espectacleOr, que tindrà lloc el diumenge 4 de març, amb els artistes seleccionats en els dos espectacles anteriors. El mateix diumenge també tindrà lloc l'acte de lliurament dels premis. El dissabte 3 de març també tindrà lloc un concert, al Teatre El Jardí, un concert de l'Orquestra de Carmino D'Angelo, “la millor formació musical circense d'Europa”. Durant la seva actuació, per l'escenari desfilaran les principals atraccions del Gran Circ Wonderland, com ara el jove malabarista italià Alfio Macaggi, The Pivarals, etc. Durant el festival també tindran lloc diverses activitats paral·leles com ara la Fira Internacional de Col·leccionisme de Circ, presentacions de llibres, una mostra de films documentals i cinc exposicions. L'organització preveu que a tot el festival hi assisteixin unes 10.000 persones.
Les entrades del festival es posaran a la venda, a partir del 27 de desembre vinent, a Servicaixa, les taquilles d'El Jardí i la botiga Batlle March del carrer Joan Maragall, 9, de Figueres. Les entrades costaran 18 euros (Butaca Plata), 25 euros (Butaca Or) i 45 euros (Llotja VIP), amb descomptes per als titulars del Carnet Jove i els estudiants universitaris menors de 29 anys.
Genís Matabosch (Figueres, 1977) i el seu equip han seleccionat les actuacions del festival després d'haver assistit a alguns dels principals festivals de circ del món, com ara els de Hanoi (Vietnam), Sant Petersburg (Rússia), Wuhan (Xina), Kíev (Ucraïna), l'Havana (Cuba) i Wuqiao (Xina). També han col·laborat en la tria d'artistes “una sòlida xarxa de caçatalents”.
El nou festival neix per “redescobrir el gran circ, un univers sovint desconegut, veritable torre de babel ambulant, que exemplifica a la perfecció el diàleg interreligiós, la diversitat lingüística, la convivència interètnica, la comprensió, l'obertura de mires, el respecte per les altres cultures i la predisposició a col·laborar”.
Matabosch, que ha dirigit el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà (2002-2008) i les tres edicions del Festival Internacional del Circo Ciudad d'Albacete (2008-2010), també remarca la llarga vinculació de Figueres amb el circ –és la ciutat de la península on tenen seu més empreses de circ: el Circ Americà, el Circ Aquàtic i el Circ Alegria– i recorda que un olotí, Juan Carcellé (1895-1978), va ser el pioner dels festivals mundials de circ a Europa, en els anys cinquanta.
Font: Xavier Castillón (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario