Injecció a les entitats



Els auditoris i teatres d'entitats culturals sense ànim de lucre de Barcelona poden respirar una mica a partir d'ara si necessiten reformar les seves instal·lacions i adequar-les a la normativa de seguretat i d'accés. I tot això, en el context de retallades que afecta el sector cultural. L'Ajuntament de la ciutat aprovarà demà en el ple del consistori una mesura de govern a través de la qual aquest any destinarà un milió d'euros a subvencionar les entitats culturals que necessitin fer reformes. Així ho va anunciar ahir el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, en la xerrada que va oferir dins del cicle Tribuna Ateneu, que organitza l'Ateneu Barcelonès.
A aquests ajuts hi podran aspirar ateneus, orfeons i espais d'assaig de teatre amateur de tota la ciutat, molts dels quals amb dificultats manifestes per tenir en condicions la seva llicència d'activitat perquè les seves instal·lacions no estan adaptades a les estrictes i necessàries normatives actuals contra incendis i accessibilitat. La convocatòria d'ajuts que l'Ajuntament pretén obrir “permetrà a aquestes entitats afrontar el futur en millors condicions”.
Segons Ciurana, aquesta mesura afavoreix “la cohesió de barri i la cohesió de la ciutat” perquè Barcelona té una xarxa amplíssima d'entitats culturals no professionals amb una riquesa “que ja la voldrien altres ciutats europees”.
Cultura de proximitat
Amb aquest programa es vol reforçar, segons Ciurana, la cultura de proximitat de la ciutat donant aire a una sèrie d'entitats amb una llarga tradició. Algunes d'aquestes entitats tenen l'origen en cooperatives, parròquies, associacions, ateneus obrers i clubs esportius.
L'Ajuntament participa també en el Consorci de Rehabilitació de Teatres, a través del qual s'ha contribuït a finançar la rehabilitació de sales de teatre professionals com l'Antic Teatre, el Teatre Goya o la Sala Villarroel. En aquest cas la contribució municipal va ser de 750.000 euros en el període 2006-2010, que representen un 25% del finançament de la rehabilitació dels teatres en aquest període.
Consorcis, en revisió
Respecte a les grans infraestructures culturals de la ciutat, Jaume Ciurana va explicar que s'està portant a terme una anàlisi sobre una hipotètica reorganització dels consorcis d'aquestes grans institucions. “Si quan es van engegar era necessari que totes les administracions hi fossin presents per impulsar-les, ara hauríem de repensar el mapa institucional, perquè el fet que totes les administracions estiguin a tot arreu dificulta la governança i dispersa responsabilitats.”
El futur del Canòdrom
D'altra banda, el tinent d'alcalde de Cultura va confirmar que el 7 de febrer la comissió delegada encarregada d'estudiar el tema del centre d'art contemporani del Canòdrom, centralitzada al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), prendrà una decisió sobre aquest projecte.
Ciurana també es va referir a una altra infraestructura pendent, el museu Dhub de disseny de la plaça de les Glòries. En aquest cas, la construcció de l'edifici ja ha entrat en la fase final i l'obra, que ha costat 100 milions d'euros, s'entregarà el mes de maig. Això sí, Ciurana ja adverteix que s'hauran de trobar “altres fórmules” pel que fa als 10 o 12 milions d'euros que es preveu que costarà anualment el museu.
Font: Montse Frisach (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario