L'Amistat reviu



Als carrers del centre de Premià de Mar es respirava divendres al vespre l'ambient dels dies importants. La tan anunciada reobertura del teatre de L'Amistat, la sala d'actes de més envergadura del municipi, es feia realitat després de tres anys de complicades obres. Hi eren presents membres de moltes de les entitats del municipi i també una àmplia representació política amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i l'alcalde Miquel Buch al capdavant.

“Ha estat un procés molt llarg i ple contratemps”, recorda Pere Fabrés, president del Centre L'Amistat, la societat recreativa creada el 1892 i que va aixecar a principi del segle XX la primera gran sala cultural de Premià de Mar. Quan Fabrés va accedir al càrrec, el 2001, el teatre estava molt deteriorat i les possibilitats econòmiques per reformar-lo eren inexistents. “La cosa podria haver anat molt malament“, recorda. No va ser fins a principi del 2009 que es va concretar un acord amb el consistori per cedir la propietat de l'espai escènic a canvi de la seva remodelació. Així, Premià de Mar passava a tenir el primer teatre municipal, però abans hi havia les obres, que van comportar un seguit d'esculls. Després de l'enderroc, les primeres excavacions van obligar a canviar el projecte i, uns mesos més tard, la constructora va fer fallida i es va haver de canviar d'empresa a corre-cuita. “Van ser uns dies en què uns quants no vam dormir”, explicava ahir Buch, que hi afegia que, com que havia estat llargament esperada, la nova Amistat seria més gaudida i desitjada.
El cert és que la resposta del municipi –tant divendres al vespre com ahir durant la jornada de portes obertes– ha donat la raó a les paraules del batlle. La gent s'ha abocat a rebre el nou equipament amb entusiasme. “Ens ofereix moltes possibilitats per gaudir de l'oferta cultural sense haver de sortir del municipi”, explicava Maria Rosa Pla mentre, acompanyada del seu marit Arturo, descobria ahir els racons del nou espai públic. L'equipament està dotat d'una sala polivalent amb un aforament per a un màxim de 350 persones (amb una grada retràctil, que permetran acollir teatre i cinema, però també sessions de ball), una sala petita amb un aforament per a un màxim de 100 persones (per a actes de petit format), una cafeteria i un hotel d'entitats. La sales i el vestíbul són de propietat municipal mentre que la resta queda en mans de l'associació L'Amistat, que tindrà ús preferent del teatre.
Sergi López per començar
El nou espai escènic serà dirigit per una empresa pública, que s'encarregarà de la programació i de la gestió de la sala. El dramaturg premianenc Toni Martín en serà el director. El cartell, que es pot consultar en l'espai web espailamistat.cat, es va estrenar ahir al vespre amb l'obra 30/40 Livingstone de Sergi López i Jorge Picó. El programa propi del Centre L'Amistat obrirà amb un concert de Jofre Bardagí. “El més important és que L'Amistat generi activitat”, explica el regidor de Cultura, Eloi Maristany. No és casualitat, doncs, que l'eslògan triat pel centre sigui “Creació, interrelació i exhibició artística”. L'espai inicia el curs amb la voluntat de ser obert a tothom i de fomentar la trobada. L'esperit de L'Amistat.
Font: Gerard Ariño (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario