De ballar hip-hop al carrer al Ballet Contemporani d'Alger



Abou i Nawal Lagraa són parella i són ballarins. Ell, un francès fill d'immigrants algerians, és el coreògraf de la companyia La Baraka i ella, una bellesa nascuda al Marroc i establerta a França, és ballarina i professora. Junts han engegat un projecte que ha construït el primer pont cultural entre França i la que va ser colònia seva durant 130 anys, Algèria. I ho han fet creant una companyia dansa, el Ballet Contemporani d'Alger. "A Algèria només hi ha un Ballet Nacional, que es dedica a la dansa clàssica i folklòrica, no hi ha res més. Però en canvi al carrer hi ha molts ballarins urbans, de capoeira, de hip-hop, acròbates, que han après el que saben d'internet i de la televisió. Hi ha un jovent afamat", assegura el coreògraf Abou Lagraa.
D'aquí les ganes de portar els seus vint anys d'experiència en el món de la dansa al seu país d'origen i contribuir "a aconseguir que els ballarins es puguin quedar allà i no hagin de marxar a Europa, Eldorado, i que un dia arribin a ser coreògrafs i desenvolupin la dansa al seu país", explica. Van començar convocant un càsting en què van participar més de 400 persones i van seleccionar nou homes per al primer muntatge. Era el febrer del 2010 i van fer-los passar per les classes de Nawal Lagraa: "La formació és essencial perquè entenguin el procés de creació. Volem balladors pensadors", diu ella, fent un joc de paraules. Els ballarins es van treure les vambes i van començar a fer grand pliés .
'Nya', el millor de dues tradicions
La sorpresa va ser que aquest projecte, que es podria haver quedat en una iniciativa social, va ser un èxit artístic esclatant. A Algèria el van estrenar el setembre del 2010 amb 3.000 persones al teatre en tres nits. "La gent no es creia que els ballarins fossin algerians. Tenen necessitat d'aquesta esperança, de veure que es poden fer coses", explica la parella. Aquell èxit farà que aquest estiu se'l passin de gira per totes les ciutats del seu país. Mentrestant, han estat de gira per Europa -aquest mes a sis capitals d'Espanya-. Els van descobrir la gent del Mercat de les Flors i en van quedar enamorats. No només perquè l'obra pot atreure nou públic de dansa urbana al Mercat, sinó també per la qualitat i autenticitat de la proposta.
Nya és un "dos en un", diu Abou Lagraa. A la primera part sona el Bolero de Ravel, un símbol francès, i els ballarins treballen sobre la individualitat. A la segona sona música de Houria Aïchi -una cantant emblemàtica de la tradició i la memòria col·lectiva algeriana de totes les generacions- i es balla sobre el concepte de comunitat, "que a Europa s'ha oblidat", defensen: la solidaritat, el tacte, la sensualitat, el grup, la convivència...
Sense cicle de la Primavera Àrab
El Mercat va programar per aquesta temporada un cicle dedicat a la dansa de la riba sud del Mediterrani, però no es podrà fer per la dificultat dels artistes de sortir de països com el Líban, Egipte i Tunísia. La Primavera Àrab, en canvi, no ha arribat a països com Algèria o el Marroc. Abou Lagraa defensa que el seu país ja va patir prou als anys 90 i que l'art pot tenir una funció: "És el primer cop que sento que la dansa pot ser útil a la societat".
Font: Laura Serra (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario