Albertí manarà al TNC



Dos tuits van anar a parar al mòbil del conseller de cultura, Ferran Mascarell, ahir a la tarda, tot just anunciat el substitut de Sergi Belbel a partir de la temporada 2013/2014 al TNC. Els missatges destacaven que el mateix Mascarell remarcava la llibertat d'acció per al director artístic. Una evidència que les xarxes destaquen de titular, deia incrèdul i relaxat Mascarell. El lloretenc Xavier Albertí serà aquest nou director artístic i, tot i la vàlua del seu currículum (com en el cas d'Oriol Broggi, Josep Maria Mestres i Carme Portaceli), el sector el descartava del càrrec per la seva significada posició política. La llibertat que donava per fet Mascarell i es convertia en tuit a la xarxa és la mateixa amb què el consell d'administració (en què figuren polítics i també empresaris i gent de teatre) va triar entre els quatre projectes. Sol Daurella, presidenta del consell d'administració, va agrair l'entusiasme i el treball de tots els candidats, tot i que finalment només se'n pogués triar un. El d'Albertí era de 300 pàgines. La sorpresa també deuria recaure en Albertí, que, diuen fonts pròximes a la tria, es va emocionar en rebre l'encàrrec.
Xavier Albertí demanava poder explicar el seu projecte la setmana vinent, amb més calma. Només va voler avançar alguns avisos per a navegants. Que tant Broggi com Mestres com Portaceli s'han de sentir al TNC “com a casa seva”. Que buscarà l'equilibri entre totes les famílies teatrals (sovint es critica dels teatres públics una insistència amb els mateixos equips artístics). I que el projecte que engegava ara era el que considera necessari per al TNC: “No serà el meu projecte personal, sinó el del TNC.” La temporada vinent, Belbel mantindrà el càrrec de director artístic. Albertí estarà contractat de programador i tindrà nou mesos per poder “impregnar tota lacasa” del seu projecte, comentava ahir Belbel. És el mateix procés que va disposar ell per a la substitució de Domènec Reixach.
El canvi de direcció al TNC ha estat exemplar. Es va triar un comitè perquè seleccionés de tres a cinc finalistes. Aquests van rebre l'encàrrec de fer un projecte específic per al teatre públic. No va ser fins ahir al migdia (a partir de les tres) que van poder escoltar l'exposició oral de cada candidat, mitja hora per a cadascú i presentats per odre alfabètic. En aquesta exposició, Albertí va agrair al TNC aquest encàrrec que l'havia obligat a fer endreça de la seva relació amb el teatre. El projecte li va permetre ordenar i sistematitzar. Citant el director escènic, Ariel Garcia Valdés, “el teatre és una manera de passejar-se per la vida”. Reordenant s'ha adonat de quina ha estat la seva filosofia de vida.
Albertí té un encàrrec paral·lel amb el Departament de Cultura: revisar el contracte programa que marca el compromís artístic i l'institucional per poder afrontar les temporades amb el pressupost necessari. A això mateix, també es va avançar Mascarell confiant que podrà servir-li els recursos perquè Albertí disposi “del pressupost que necessiti”.
Albertí serà el quart director artístic del TNC. Conegut per la seva multiplicitat de projectes escènics (des d'espectacles amb dramatúrgia sobre el món del Paral·lel dels anys trenta fins a dramatúrgies de Verdaguer o posades en escena de Bernhard), també per la seva ingent recerca i com a gestor i com a director del Grec del 1996 al 1999, i com a responsable de l'àrea de creació de l'Institut Ramon Llull, del 2004 i al 2006. Fidel director de la dramaturga Lluïsa Cunillé, Albertí també va formar part del consell de direcció artística del Lliure.
Font: Jordi Bordes (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario