El periple del cor de Macià per l'exili



Qui millor que la tercera generació de dues famílies marcades per l'exili per relatar les vivències dels que van quedar atrapats a l'estranger per culpa del franquisme? Anton Tarradellas, nét del primer president de la Generalitat restablerta, i Ivan Fox, descendent d'anarquistes republicans que van combatre el feixisme, són els autors i els intèrprets de La balada dels històrics anònims.
L'obra, que arriba a la Sala Beckett sota la direcció de Juli Annen després de representar-se a Bèlgica -on resideixen els dos autors del text-, és un collage d'experiències d'exiliats de renom, com els Tarradellas, però també d'altres de desconeguts, els històrics anònims del títol. Però al drama hi afegeixen "un matís d'ironia i d'humor que fan possible la distància dels anys passats", assegura Anton Tarradellas.
D'entre els casos que relliga La balada dels històrics anònims n'hi ha un que té una càrrega dramatúrgica especial: la del periple del cor embalsamat de Francesc Macià. Quan l'abril del 1939, amb la Guerra Civil acabada, Josep Tarradellas va marxar a l'exili ho va fer amb l'encàrrec d'emportar-se i protegir una caixa metàl·lica que contenia el múscul vital de Macià conservat en formol. Després de la mort de l'Avi el 1933, els metges van embalsamar el cos i en van extreure el cor, i els Tarradellas el van custodiar 40 anys fins que, en tornar, va ser enterrat amb les seves despulles.
El text, que reconstrueix l'anècdota gràcies a documents oficials, explica com des de llavors el cor va viure les peripècies de l'exili, seguint la família Tarradellas. Van recórrer una Europa en conflicte fent passar la relíquia per un assortiment de formatges. "El cor és una metàfora de l'exili. En un moment és el símbol d'exaltació de la República perduda. Després, amb l'arribada dels anys foscos en què la mort de Franco no arriba, es redueix a una caixa pesant envoltada de silencis", reflexiona Ivan Fox.
Tot i el pes del cor de Francesc Màcia, l'obra posa en relleu el paper dels exiliats anònims, un rol que Fox resumeix amb paraules de Walter Benjamin: "El pes real de la història el porten aquelles persones el nom dels quals no s'hi troba". El mateix avi d'Ivan Fox va ser un presoner polític obligat a construir vies de tren entre Saragossa i Madrid.
L'obra es va estrenar a Brussel·les i ja ha començat la seva temporada a la cartellera de la Sala Beckett, on seguirà fins al 24 de juny. Amb La balada dels històrics anònims els autors perseguien un objectiu: "Evitar que el que ens havien transmès de paraula viva es convertís en un fòssil", assegura Fox.
Font: Pau Dachs (www.ara.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario