Els treballadors del Liceu demanen responsabilitats



Les representants del comitè d'empresa del Gran Teatre del Liceu, Susana Rodríguez i Glòria Royo, han reiterat aquest dimecres al Parlament de Catalunya la necessitat de "depurar responsabilitats" en la direcció del teatre. Davant la Comissió de Cultura i Llengua, les treballadores han repassat els fets ocorreguts des de l'arribada de la nova direcció, l'any 2008, fins al "desgavell" en què, diuen, es troba ara el Liceu.
Royo i Rodríguez han manifestat que els darrers esdeveniments han generat el "descrèdit" de la institució, han destacat l'esforç realitzat pels treballadors en aquest context i han apuntat la "manca de transparència" i les "decisions errònies evitables" com aspectes a fiscalitzar.
En absència del president del comitè d'empresa del Liceu, les representants dels treballadors Susana Rodríguez i Glòria Royo han estat les encarregades d'explicar el parer de la plantilla davant del Parlament, amb una intervenció que ha escoltat el director general de la institució, Joan Francesc Marco.
Rodríguez i Royo han culpat la direcció d'una sèrie de "decisions errònies", entre les quals destaca la presentació d'un ERO temporal –posteriorment retirat gràcies a un acord amb la plantilla–, la cancel·lació d'espectacles o la "pèssima difusió" de la seva recuperació un cop cancel·lat l'expedient de regulació.
Els "intents de pal·liar els danys" per part dels treballadors no han estat suficients, asseguren, i per això han acudit al Parlament a demanar "la depuració de responsabilitats, encara ara sense fiscalitzar". En aquest sentit, han reclamat una avaluació continuada de la gestió del teatre "amb mecanismes sancionadors", així com l'assumpció de responsabilitats pels resultats de la gestió. Han advocat per l'austeritat en retribucions i contractació de directius "que reben salaris de manera opaca". De la mateixa manera, han demanat un mecanisme "d'amonestació i fins i tot d'acomiadament dels directius" si no assoleixen els objectius o es reitera "la seva manca de responsabilitat, encert o solvència".
A tall d'exemple del tarannà que, asseguren, ha mantingut la direcció, les treballadores han explicat que actualment es troben en converses per arribar a un acord de mesures puntuals de flexibilitat laboral "per fer possible la propera temporada". Però amb un "incompliment de la presentació del pla de viabilitat fa impossible una reforma estructural i laboral pendent", asseguren.
Les representants de la plantilla han insistit, com han fet al llarg del conflicte obert amb la direcció, en la idea que els responsables del teatre han tingut una actitud "prepotent i tancada" durant les negociacions sobre l'ERO. La plantilla ha viscut aquest procés des de "la impotència, la desafecció, la desmotivació i el nerviosisme", han manifestat.
Font: ACN via www.ara.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario