Humor d'emergència



“Sense haver-hi premeditació, ens ha sortit un festival en què el gènere predominant és l'humor. Crec que amb els temps que corren ja va bé.” Pau Marqués, portaveu de l'Associació Fringe, que organitza aquest festival que al juliol arribarà a la seva vuitena edició, s'expressava així ahir en la presentació de la programació de la mostra que es va fer al Consell Comarcal del Gironès. Tot i que l'humor sigui el gènere rei, l'Emergent continua fidel també a la música, amb actuacions destacades, i la majoria de caps de cartell són músics o grup musicals. Com ara el bisbalenc Miquel Abras, que actuarà a Vilablareix, o Joan Colomo, que tocarà a Quart, mentre que Very Pomelo actuarà a Sant Gregori; Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries actuaran al Parc de la Cooperativa de Sarrià de Ter; Quim Vila oferirà part del seu xou a Campllong, i Paul Fuster prendrà part en la darrera sessió del festival, a Madremanya.
Marquès va explicar que, després de vuit anys, han estat capaços de crear en el públic una expectativa, ja que a més dels artistes prou coneguts “ja esperen vejam què els farem descobrir, perquè el nostre objectiu és aquest, mostrar-los alguna cosa nova”. En aquesta línia se situen Nico Baixas, un virtuós del teatre de mans, capaç de crear tot un univers imaginari només amb les mans i ajudat de la darrera tecnologia pel que fa a projeccions, captura i barreja d'imatges i interfícies.
També respon a aquesta línia un esplèndid guitarrista de jazz manouche, Biel Ballester; l'humorista, i guionista, madrileny Álvaro Carmona; un dels millors ballarins de claqué del món, Guillem Alonso, format als Estats Units, i recuperador d'un estil anomenat sand dance, és a dir, ball sobre sorra. La cantautora Laia Bastús és un dels altres valors a descobrir, així com el mag Jorge Luengo, campió del món d'aquesta disciplina artística.
El rapsoda Màrius Serra
Los Martínez és un grup còmic que ha estat a la cartellera de Barcelona, i Sarrià de Ter viurà les actuacions de Glissando, de l'humorista Peyu i d'un rapsoda que no és precisament un valor emergent, perquè Màrius Serra és prou conegut, però que no s'havia prodigat gaire a les comarques gironines en la lectura en directe. Pau Marqués va explicar que el grup de taverna fusió Els Cremats inicia una nova etapa, i que a l'Emergent mostraran sobre l'escenari aquest nou registre, i convida el públic a descobrir la còmica Mayte Carreras. A Campllong també s'hi podrà veure circ, a càrrec de la Companyia Daraomai, que presentarà un número amb roda i un altre amb ganivets, mentre que a Madremanya, en la darrera jornada, hi ha diversos punts d'interès.
A més de l'actuació del cantautor Joan Masdéu, que és previsible que ofereixi temes del seu darrer disc, Casa Murada, la companyia gironina Pocacosa, amb Elena Martinell i Meritxell Yanes, estrenaran un tast d'un espectacle escrit pel dramaturg gironí Llàtzer Garcia.
Pau Gener serà un dels poetes emergents que mostraran la seva creació a Madremanya, juntament amb Max Besora, que farà parella amb Marc Egea a l'escenari de Quart. L'actor valencià Xavi Castillo, de la companyia Pot de Plom, que repeteix al festival, serà l'encarregat de posar de cap per avall tota l'actualitat política del país, tal com ho fa a les càpsules del ja popular Veriueu-ho, de Vilaweb. Castillo és conegut per la seva més absoluta manca de correcció política a l'hora de posar-se davant la càmera o el públic.
Pau Marqués, que va presentar el festival Emergent acompanyat del conseller comarcal de Cultura, Enric Bagué, va explicar que el pressupost d'aquest any era de 50.000 euros, 10.000 menys que l'any passat. Les principals fonts de finançament són el Consell Comarcal i els Ajuntaments, però també hi participen la Generalitat –l'organització ha arriscat patrimoni a l'espera que el govern es digni a fer el pagament de la subvenció compromesa–, la Diputació de Girona i algunes empreses privades.
Pau Marqués va desvelar que, al llarg de la història del festival, han passat per l'Emergent fins a 200 artistes i, en aquesta edició, només 7 dels 35 que hi participen repeteixen.
Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario