Knörr mira a Europa



Ajustar la llei del cinema català al dictamen de la Comissió Europea i “projectar la nostra cultura lluny del país” són dos dels principals objectius que va destacar Gorka Knörr Borràs ahir, en la seva presentació com a nou director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Nascut a Tarragona, aquest empresari, polític i músic basc ha estat parlamentari europeu, i, a pesar que, segons diu ell, “el País Basc i Catalunya, en moltes coses, estan d'esquena”, el conseller de Cultura Ferran Mascarell l'ha fitxat per substituir Fèlix Riera al capdavant de l'ICEC.
“Coneix bé l'àmbit artístic, perquè ha actuat com a músic en llargs períodes de la seva vida”, i “té una llarga experiència empresarial” són dues de les virtuts que va destacar Mascarell de Gorka Knörr. Exsecretari general d'Eusko Alkartasuna entre el 1999 i el 2003, Knörr va ser membre del Parlament basc i de l'Europeu. El conseller de Cultura va incidir en aquest punt: “Coneix bé i de manera profunda la realitat europea, i sap bé les finestres que es poden obrir i les portes a què es pot trucar.” En tot cas, va remarcar que “viu aquí des de fa sis anys, té relació des de sempre amb la cultura catalana i coneix bé, bé, bé i en profunditat la nostra cultura”.
La llei del cinema
Gorka Knörr va ser nomenat oficialment pel Consell General de l'ICEC. Amb el càrrec tot just estrenat, va ser el conseller de Cultura qui va prendre la paraula per explicar en quin punt es troba una de les feines més urgents que se li han girat: adaptar la llei del cinema català després del dictamen de la Comissió Europea que obliga a canviar-ne alguns aspectes. “Encara tenim dos mesos per donar una resposta –va dir Mascarell–. De moment hem fet una primera avaluació d'urgència, hem posat en marxa les dinàmiques jurídiques necessàries per adaptar la llei i hem conversat amb cada grup parlamentari per veure quina valoració feia cadascun de la primera lectura del dictamen.”
“Seguim mantenint la idea que el català necessita el suport adequat i seguim desplegant acords amb el sector”, va manifestar Mascarell, que va destacar que, després de sis mesos del pacte anunciat amb exhibidors i distribuïdors, “els espectadors de cinema en català han passat de 60.000 a 300.000.”
Pel que fa als altres àmbits d'actuació, Ferran Mascarell va insistir que la política serà de continuïtat. “Entrem en una fase d'aprofundiment de la feina feta”, va dir. En aquest sentit, va expressar satisfacció pels resultats de la política de suport als festivals de música: “Cal fer petites esmenes perquè la realitat ens hi obliga, però no canviarem les línies bàsiques. Estem bastant contents dels resultats, les apostes que hem fet han donat un bon rendiment. El model de negoci està en qüestió, el nombre d'actuacions ha baixat, i cal actuar amb una mica d'energia, però estem raonablement contents.”
Font: Bernat Salvà (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario