Daniel Martínez demana al públic que no abandoni el teatre



Font: Antoni Ribas Tur (www.ara.cat)
"Demanem al públic que ens doni una treva respecte al preu confiant que ho arreglarem, perquè ells no ho arreglaran. Necessitem el públic. El contrari és un drama". Daniel Martínez, el president del Grup Focus, va acabar ahir la presentació de la pròxima temporada del Teatre Romea amb aquest prec de fidelitat als espectadors.
El teatre del carrer Hospital, i també La Villarroel, van acabar la temporada passada amb un augment d'espectadors d'un 31% i un 10%, respectivament, però no hi ha hagut temps de gaudir de l'èxit. Les declaracions recents del ministre Luis de Guindos, en què qualificava algunes activitats culturals d'entreteniment, han atiat encara més el malestar dels professionals del teatre i la dansa arran de la pujada de l'IVA de la cultura. Martínez, que a més és el president de Faeteda, la Federació Estatal d'Associacions d'Empreses de Teatre i Dansa, va anunciar que tots els agents implicats es reuniran el 6 de setembre per adoptar mesures de màxima pressió davant l'administració.
Els dos directors artístics de les dues sales, Julio Manrique i Carol López, no han perdut de vista les circumstàncies actuals a l'hora de fer les programacions del seus espais. Manrique aposta pel risc. "Ara més que mai hem de ser valents i generosos, i regalar entusiasme i risc", va dir el director del Romea al matí. López va afirmar al vespre que a la pròxima temporada de La Villarroel hi ha "humor, reflexió, i mala baba".
Manrique reivindica el risc i ell mateix jugarà amb foc. Al febrer estrenarà la seva versió de Roberto Zucco , de Bernard-Marie Koltès. Després d'anys jugant amb la idea de muntar aquesta història d'un assassí en sèrie, finalment s'ha atrevit a endinsar-se en aquest text cabdal de les lletres franceses contemporànies.
L'actor i director David Selvas ja està assajant un altre dels plats forts de la temporada del Romea: Oleanna , de David Mamet. Aquest espectacle sobre la controvertida relació de poder que mantenen un professor universitari (Ramon Madaula) i una de les seves estudiants (Carlota Olcina) després que ella l'acusi d'assetjament sexual obrirà temporada a l'octubre.
L'origen d''Incendis'
Al desembre el Romea tornarà a acollir Incendis , el text de Wajdi Mouawad que la temporada passada va exhaurir les entrades. Aquesta obra és la segona part de la tetralogia La sang de les promeses , i a l'abril Ramon Molins, el director de la Sala Atrium, muntarà al mateix teatre la primera part del cicle,Litoral . Abans, al gener, Calixto Bieito arribarà amb Forests , el seu muntatge catalanobritànic sobre els boscos de les obres de Shakespeare.
A La Villarroel, Carol López torna a reivindicar els muntatges d'autoria col·lectiva. Després de l'èxit que L'any que ve serà millor va assolir la temporada passada, ara Cristina Clemente, David Plana, Llàtzer García i Mar Monegal signen un altre text còmic sobre la crisi econòmica, Supervivents . El dirigeix Jordi Prat i Coll i arribarà a la cartellera el gener del 2013.
L'humor que destil·la aquesta proposta ajudarà a pair les emocions fortes que promet Poder absoluto , el thriller polític de Roger Peña que es podrà veure a la sala aquest novembre. L'autor afirma que el text obrirà ferides i que en els temps actuals és necessari airejar els draps bruts de la política i treure a la llum els fils que controlen als polítics que a la vegada ens governen. Els protagonistes són dos pesos pesants de l'escena catalana i espanyola: Eduard Farelo i Emilio Gutiérrez Caba.
'Primer amor', de Samuel Beckett
Un altre dels grans actors catalans, Pere Arquillué, tancarà la temporada al maig amb la reposició de Primer amor , el monòleg de Samuel Beckett amb què va arrasar al Grec del 2010 i que el va fer mereixedor del premi Ciutat de Barcelona. Just abans, a l'abril, Carol López també apostarà per un dels gran èxits de l'edició passada del festival, El principi d'Arquimedes , del dramaturg i director Josep Maria Miró.

No hay comentarios:

Publicar un comentario