La Proposta de Poesia celebra 20 anys a la sala La Planeta

Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)
La Proposta de Poesia, organitzada conjuntament per la Sala La Planeta i la Llibreria 22 de Girona, i vinculada al Premi Literari Just Manuel Casero, que convoca la llibreria, arriba enguany a la 20a edició. Ahir se'n va presentar la programació, que s'obrirà el 27 d'octubre (19h), amb l'espectacle Miquel Pairolí, la paraula de viure, en què Lluís Muntada ha fet una selecció de textos de l'escriptor de Quart, que llegiran Gemma Gómez i Roger Costa-Pau, dirigits per Roser Bover. Els dies 28 i 29 d'octubre i 3 de novembre, en tots els casos a les 6 de la tarda, s'han programat sessions dedicades a Agustí Bartra (El gall canta per tots dos, a càrrec de Sam Abrams), Pere Calders (La ciutat cansada, a càrrec de Julià Guillamon) i Avel·lí Artís Gener “Tísner” ( a càrrec de Màrius Serra), respectivament. Els denominadors comuns: escriptors o periodistes catalans, o totes dues coses alhora, coetanis, exiliats a causa de la Guerra Civil i amb una aportació cabdal a la cultura i les lletres catalanes. La proposta es completa amb la presentació i lectura de fragments de l'obraVetlla, de Jordi Llavina, a càrrec del mateix autor (31 d'octubre, 20h); amb la presentació de la revista Poetari (1 de novembre, 18h) i amb l'espectacle T'estim perquè hi eres (De Formentera a Girona), amb textos de Daniel Palomeras i Olga Ortega (3 de novembre, 21h). La proposta conté un únic espectacle de pagament –la resta són gratuïts–, titulat Heroïnes i herois de William Shakespeare, de la Companyia Bardòlatres (2 de novembre, 21h), inclòs en la programació de Temporada Alta,, promogut pel traductor i assagista Salvador Oliva, en què el focus es posa en la dicció, i en què hi actuaran Sergi Mateu, Bernat Quintana i Gemma Reguant. L'acte central de la proposta (30 d'octubre, 20h) és el de lliurament del premi (32è), al qual s'hi han presentat fins a 54 originals, 10 més que l'any passat, i en què es retrà homenatge a Escarlata Circus, que celebra el seu 25è aniversari.
Escarlata per Nadal
La Planeta, a més de la programació de Temporada Alta i de la Proposta de Poesia, acull la 22a Proposta de Teatre Independent, que comença demà mateix, i un concert del Festival de Jazz de Girona. Aquest any, a més, la sala gironina té previst programar per Nadal. Els dies 23, 26, 29 i 30 (12h) de desembre, i 22, 27 i 28 (18h), també de desembre, la companyia Escarlata Circus instal·larà la seva petita vela a l'interior de la sala i hi presentarà l'espectacle familiar de teatre circ Llenties i marabú.

Inici de temporada amb un musical dels ITTeatre


La Coordinadora de Teatres Independents de Catalunya (CTIC: la Planeta, Sala Trono, Teatre de l'Aurora i Teatre de Ponent), i l'Institut del Teatre, han organitzat el cicle Institut del Teatre en Gira, que fa possible que espectacles d'alumnes llicenciats en el darrer curs –tallers de final de carrera– tinguin un circuït. Així, des de demà al 7 d'octubre, en els quatre teatres de la CTIC s'hi faran 16 funcions dels espectaclesLandrys, laundry de ladies, i Polièdrica, ambdós de la companyia ITTeatre, creada expressament per a l'ocasió, com en el seu moment es va crear la d'ITDansa. A La Planeta, demà (21h) i demà passat (18h) es podrà veure Landrys, un musical que tracta sobre la condició de la dona, a partir de textos de Virginia Woolf, María Zambrano, Lorca, Heiner Müller, Silvya Plath, Marta Galán o Alejandra Pizarnik, a més de materials propis. L'espectacle transcorre a ritme d'estàndards força populars (Blue moonMoon river,VolareMy funnie Valentine...) i és una creació col·lectiva dels alumnes de quart d'Interpretació Musical i quart d'Escenografia. Landrys presenta una bugaderia com a espai simbòlic, en què s'hi representen moments iniciàtics d'esdevenir una dona i sentiments relacionats amb aquests processos: naixement, aprenentatge, sexe, rebel·lia, por, somni, bogeria, temptació de suïcidi i mort. La direcció és de Xavier Martínez, ajudat per Marc Chornet, director d'una joia com Carmela, Lilí, Amanda, un musical deliciós també sobre la condició de la dona al llarg del segle XX.

No hay comentarios:

Publicar un comentario