La retallada del 50% de Madrid ofega La cultura



Font: Sílvia Marimon (ara.cat)
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va donar ahir una xifra que va incrementar, encara més, l'angoixa entre els equipaments culturals catalans: una tisorada del 50% del ministeri de Cultura. Si fins ara la injecció a la cultura des de Madrid era de 73 milions d'euros, ara es pot veure reduïda a la meitat: 36,5 milions d'euros. "L'Estat està trencant les regles del joc. Després d'haver lluitat durant anys per estar presents en els òrgans directius de les institucions culturals, ara volen marxar", va assegurar Mascarell.
El conseller de Cultura en va donar alguns exemples, entre els quals hi ha una retallada del 50% al Liceu, un percentatge que hores més tard era desmentit per la secretaria general de Cultura del ministeri. El teatre líric de la capital catalana, la institució amb més ajuda del ministeri -l'any passat va rebre una aportació de 10 milions d'euros-, patirà una tisorada del 33%, segons el departament que dirigeix José Ignacio Wert. Des de Madrid es va fer èmfasi en el fet que és exactament la mateixa retallada que s'aplicarà al Teatro Real madrileny, que passarà de rebre 13 milions a 8.983.294.
La tisorada al Macba, segons Mascarell, serà del 30% (480.000 euros menys). La situació és dramàtica, perquè l'aixeta es va començar a tancar fa més de quatre anys i la Generalitat i l'Ajuntament també han anat disminuint la seva aportació any rere any. La previsió és que properament el consistori anunciï una nova retallada del 10% i la Generalitat d'un 5%: "Si es confirmen totes aquestes retallades, el museu tal com l'hem concebut fins ara, amb una forta activitat d'exposicions culturals, no pot continuar, ens haurem de reinventar", afirma el gerent del Macba, Joan Abellà.
El pressupost del Macba el 2009 va ser de 13.650.000 euros. El 2012 va davallar fins als 10.868.658 euros. Abellà assegura que el museu no pot reduir més despeses: "Hem retallat de totes bandes, l'únic que podem fer és retallar l'activitat". El gerent del MACBA convida les institucions a coordinar i establir prioritats: "Els recursos són limitats, no sé fins a quin punt s'han d'obrir nous equipaments, perquè acabarem tots ofegats".
Ni un euro per a llibres
El MNAC, segons Mascarell, també serà víctima de la tisorada: un 30%. El museu que dirigeix Pepe Serra ha vist com des del 2009 s'han anat acumulant les retallades: un 42% de la Generalitat, un 20% del Ministeri i un 16% de l'Ajuntament.
Una altra estocada: la subvenció per a les biblioteques ha estat revocada. Per tant, el ministeri no donarà ni un euro per a la compra de llibres.
El director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús, intenta no perdre l'optimisme: "Hem aconseguit tenir un 40% de recursos propis i contínuament ens estem reinventant". Si el 2008 l'aportació del ministeri va ser d'1.300.000 euros, el 2012 era de 750.000. La fórmula per sobreviure de Casadesús ha estat apostar pels creadors catalans i per l'educació: "Hem sacrificat els focs artificials i les grans companyies internacionals que ens podien donar certa notorietat".
La nova retallada, però, opina Casadesús, no és una qüestió de manca de recursos sinó política: "El ministeri demostra un menyspreu envers la cultura i una aposta clara per la centralització", assegura. El director del Mercat de les Flors denuncia que el ministeri que dirigeix Wert s'ho endú tot: "Ens deixa sense pressupost i sense eines per aconseguir suport privat, la nova llei de mecenatge segueix bloquejada". Casadesús no pensa tocar la programació. A partir de maig no descarta res: "Potser haurem de tancar el teatre o presentar la dimissió", etziba. Dijous el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, sense tenir xifres concretes, denunciava que "desmantellen la cultura" i no descartava retallar la programació.
El director de la promotora musical WAM i president de l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya, Jordi Gratacós, assegura que és una garrotada més després de l'increment de l'IVA: "La Generalitat hauria de compensar aquestes retallades. A la música moderna sempre se li dóna la xavalla; els petits festivals estan desapareixent i el teixit industrial està patint moltíssim", assegura.
Les retallades també han caigut com una galleda d'aigua freda a Madrid. N'han estat víctimes els bucs insígnia de la capital com el Museu del Prado, el Reina Sofia, el Thyssen-Bornemisza, la Dirección General de Industrias Culturales o la Red de Bibliotecas públicas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario