‘Marques’ de garantia



Font: Begoña Barrena (www.elpais.com)
Un any més, la programació del festival Mercè Arts de Carrer (MAC) s’estén pel Castell de Montjuïc i pel parc de la Ciutadella amb una quarantena de companyies d’aquí i de fora (França, Quebec, Bèlgica, República Txeca i Anglaterra) que es podran veure al llarg del cap de setmana, del 21 al 24 de setembre, i que obliguen a triar. Enguany, destaquen un grapat de noms propis de casa nostra, artistes tan coneguts com són Sol Picó, Mar Gómez, Marcel·lí Antúnez, Leandre Ribera, o Monti, amb qui es fa molt fàcil anar sobre segur.
 Des de Mont-real, la ciutat canadenca convidada d’aquesta edició, centre creatiu i cultural sobretot pel que fa al circ, la música i les noves tecnologies, ens arriba el Cirque Éloize, un dels més innovadors, amb el seu últim espectacle. Més noms que cal tenir en compte durant aquests dies són els de les companyies Brodas Bros, Increpación Danza i el Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de Nou Barris.
Al Castell de Montjuïc hi ha el gruix de les propostes de circ. Leandre Ribera i la companyia La Tal presenten Démodés, la història de tres pallassos passats de moda que ja no troben el seu lloc en aquest món canviant d’avui dia; una proposta que, en la línia d’aquest clown, que havia treballat amb la francesa Claire Ducreux, combina poesia i humor amb les tècniques clàssiques del gènere. Joan Montanyés o Monti i la seva companyia ofereixen una altra història, la dels pallassos des dels seus inicis i fins a l’actualitat. Història d’un pallasso, estrenat a la Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d’Igualada el 2010, és un recorregut pels temps dels egipcis i dels grecs, pel cinema mut i la revolució industrial interpretat en solitari pel mateix Monti.
Més circ i més possibilitats de repesca: els que no van poder veure Maravillas a càrrec de la família Bolondo, l’espectacle de la passada edició del Circ d’Hivern de l’Ateneu Popular de Nou Barris que es va estrenar el desembre al Mercat de les Flors, ho poden fer ara. Aquesta família està formada per artistes procedents de diversos col·lectius catalans com ara Los 2 Play, Cie. Morosof, Maxishows o Los Gingers, i han col·laborat amb companyies com el Circ Cric o els Zimmermann-De Perrot. Acrobàcies, màgia i malabars, en un espectacle paròdic i irreverent.
Però el plat fort és el muntatge dels Cirque Éloize, especialistes en trobar la poesia entre les execucions i les contorsions més impressionants. Són els que van presentar Nebbia al Festival Temporada Alta de Girona el 2007. Han seduït el món sencer: des dels espectadors del Festival d’Edimburg fins als del Hong Kong Festival, el Barbican de Londres o els de la Sydney Opera House; han obtingut medalles i premis al prestigiós Festival du Cirque de Demain de París, i han triomfat fins i tot a Broadway.
El parc de la Ciutadella enguany torna a tenir doble vida: de dia serà el parc de la dansa i el teatre de carrer i, a la nit, es convertirà en el parc de la llum i les noves tecnologies. La companyia Increpación Danza, que fusiona el flamenc amb la dansa contemporània, presenta al llarg del dia un espectacle de revista itinerant, Las salvajes, que compta amb la col·laboració dels De Mortimers i amb tot de plomes i marabús. Més dansa de dia hi haurà amb Mar Gómez, que destaca pel seu sentit de la narració i de l’humor, i que recupera una peça de 1999, Duo de no, sobre una dona curta de vista que es creua amb un pres que s’acaba d’escapar.
La Claire Ducreux no és d’aquí, però com si ho fos i, com que els seus espectacles són sempre tan bells i delicats, convé destacar-la. A El somriure del nàufrag parteix de les sensacions que li suggereix una escultura de l’artista Eduardo Cuadrado.
Sol Picó brillarà de nit: la ballarina i coreògrafa recupera a Spanish Omelette l’essència de les seves primeres creacions de carrer en companyia d’un percussionista i un violinista. Ironia i transgressió o, com diu el programa, la cara més salvatge de la dansa contemporània.
A destacar, també, que Marcel·lí Antúnez presenta una de les seves particular performances mecatròniques interactives amb sensors, micròfons i joysticks: Metamembrana, una història de la qual els espectadors formen part gràcies a un aparell que captura els seus rostres. I seguint amb les màquines enginyoses arribem a Acció Robots de Brodas Bros, un espectacle de dansa on la llum és la protagonista i converteix aquests joves catalans en éssers mecànics a ritme de hip-hop. De nit també, és clar.
Una altra cita habitual de les festes de la Mercè és la que proposa La Seca Espai Brossa amb una de les disciplines més populars, la màgia. Les 12 hores de màgia a Barcelona és una marató ideada i coordinada per Hausson, i que reuneix a mitja dotzena d’il·lusionistes importants dins del panorama estatal. El 24, dia de la Festa Major, la sala Joan Brossa d’aquesta fàbrica de creació contemporània ubicada al Born oferirà 12 intervencions màgiques, una cada hora en punt i amb una duració aproximada de 45 minuts cadascuna. Els artistes d’aquesta cinquena edició són: Mag Xavi, Brando i Silvana, Raphael Caprí, Toni Looser, Joaquín Matas i Magic Sergio. Amb un programa així, només cal demanar que, com sempre, que el temps ens acompanyi!
Tots els horaris a bcn.cat/merce

No hay comentarios:

Publicar un comentario