Cinc escriptors retraten cinc dècades de Barcelona al Círcol Maldà



Font: Victòria Navarro (ara.cat)
Tres joves preocupats pel seu futur i una ouija són els elements que componen Un joc amb el temps, el text que Miquel de Palol ha creat per retratar la dècada de 1970 a Barcelona i el primer dels cinc relats breus d' Un dia d'aquests, l'obra que s'escenificarà a partir d'avui al Círcol Maldà. La nova producció de Pep Tosar combina text, dramatúrgia i música per reflectir la transformació de Barcelona des del 1970. L'espectacle es fragmenta en cinc històries independents escrites per a l'ocasió per cinc autors diferents, que fan una fotografia de cadascuna de les últimes cinc dècades a la capital catalana.
Un joc amb el temps ,tres joves busquen respostes sobre el seu futur més immediat, en aquell moment condicionat per la fi de la dictadura, la restauració de la democràcia, l'Estatut i els grans moviments socials. Per obtenir-les, les demanen a un tauler de ouija. Els actors Belén Bouzo, Mireia Sanmartín i Manel Sans interpreten aquests joves sota la direcció de Xavier Albertí.
Flavia Company situa el text d' Addictes a Barcelona al voltant de 1980, i explica com molts joves desil·lusionats amb la Transició sortien als carrers d'una ciutat on l'heroïna estava tenint efectes devastadors. Bouzo i Sans formen el repartiment de la peça, que dirigeix Jaume Mallofré.
Asun Planas i Arnau Vilardebò interpreten una guia turística i un veí de la Barcelona dels anys 90 que, en plena revolució del turisme de masses, s'endinsen en un còmic debat sobre la veracitat de les explicacions sobre l'obra de Gaudí. Al cap i a la fi, "tot és una excusa perquè dues persones s'arribin a conèixer", explica Eduard Fernández, director de La velocidad ,de Julio Wallovits.
Monika Zgustova ha escrit La pianista, en què una jove (Asun Planas) que treballava sense contracte i que s'ha vist sense feina ni indemnització es retroba amb un broker (Chisco Amado) que sembla tenir la millor solució. Però, immersos en el capitalisme salvatge de l'entrant del nou segle, les coses no són sempre el que semblen. Es tracta d'una paràbola sobre "com la gent es desenvolupa en la crisi i sobre l'ètica, que hi va íntimament lligada", recalca l'autora. Evelyn Arévalo i Adrià Aubert són els encarregats de la direcció i els impulsors, juntament amb Tosar, de l'espectacle.
L'espectacle el tanca Adéu, d'Eduardo Mendoza, amb direcció de Rosa Novell. Montse Pérez, Víctor Pi, Amado i Vilardebò interpreten els personatges implicats en la producció d'un film sobre Gaudí. Tot plegat derivarà en un monòleg sobre la desintegració del món de la cultura. Mendoza considera que Un dia d'aquests "sembla una obra portada per una sola mà, però amb diferents tons". L'espectacle, concebut a partir d'autors que cultiven més la narrativa que el teatre, ha requerit una important feina d'escenificació. Tot i així, Tosar no descarta que pugui ser l'última temporada teatral del Círcol Maldà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario