Sense diners, Madrid no tindrà cadira



Font: Sílvia Marimon (ara.cat)
"No té sentit ocupar cadires a canvi de res, per tant s'haurà de reconsiderar el model vigent fins ara i plantejar-ne un de nou". Ras i curt. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, fa dies que explica el seu diagnòstic: el ministeri vol marxar de Catalunya. I si se'n va, les institucions culturals catalanes s'han de plantejar un nou model cultural. Segons Mascarell, l'aixeta s'ha anat tancant de manera dràstica: "La retallada de l'aportació de l'estat espanyol és d'un 64% acumulat en els exercicis del 2011, 2012 i 2013". En números rodons, si el 2011 l'aportació va ser de 30 milions d'euros, enguany serà d'11.
El conseller es va reunir ahir al matí amb els responsables dels diferents equipaments culturals (MNAC, Macba, Liceu, TNC, Teatre Lliure, Palau, L'Auditori i Mercat de les Flors) i va deixar clar que ningú fa fora el ministeri, sinó que és ell qui marxa de manera voluntària: "S'està produint una ofensiva del ministeri de Cultura destinada a desmarcar-se dels grans equipaments catalans, i en concret dels de Barcelona, que podria desballestar el sistema de grans institucions", va afirmar Mascarell. Al vespre, però, un comunicat de la secretaria d'estat ho desmentia: "El govern d'Espanya està fermament compromès amb la cultura de Catalunya. Ha sigut així en els últims anys i ho seguirà sent en el futur. L'Estat continuarà dins d'aquestes institucions", detallava la nota. I afegia un avís: "Davant la confrontació i el retret el que toca és la col·laboració responsable. Les desavinences altisonants no són constructives".
Ahir la Generalitat, l'Ajuntament i els equipaments havien acordat treballar en un document, la Declaració de Barcelona, en què es plantejarà com ha de ser el nou model de la capital catalana, després del que s'havia construït a la Transició. "No el podem seguir rebaixant", va dir el conseller. A partir d'ara, segons ell, la cultura a Barcelona només podrà comptar amb la Generalitat, l'Ajuntament i el públic. La nota del ministeri precisament emfatitzava que les "dificultats pressupostàries actuals no afecten la viabilitat de les institucions perquè hi concorren quatre administracions públiques".
El regidor de Cultura del consistori barceloní, Jaume Ciurana, va valorar com a "molt negativa" la desaparició de les aportacions que l'Estat feia per despeses de capitalitat a Barcelona: "Partíem d'una dotació inicial de 15 milions d'euros, el 2012 estaven pressupostats 3,6 milions que s'han convertit en 1, i el 2013 és 0", va detallar. Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, que en 5 anys ha perdut un milió d'euros d'aportació ministerial, diu que ja no serà una institució amb vocació estatal i apostarà per la creativitat autòctona: "Hem arribat al límit, no pots fer veure que no passa res".

No hay comentarios:

Publicar un comentario