La ballarina Lipi Hernández, Montserrat Iranzo i Les filles Föllen, guanyadores dels Premis Dansacat



Font: ACN via ara.cat
Per tercer any consecutiu, l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya ha lliurat els Premis Dansacat. En aquesta ocasió, han estat distingits la ballarina i coreògrafa Lipi Hernández, en la categoria de Trajectòria Professional; el projecte 'Dansa com a eina terapèutica amb víctimes de la violència de gènere', de Montserrat Iranzo, en la categoria Dansa i Societat, i Les filles Föllen, en la categoria de Nous Talents. Les guanyadores han estat escollides per votació popular a través de la web www.dansacat.org, després que una comissió en fes una preselecció. L'APdC ha celebrat els 25 anys defensant els drets dels treballadors de la dansa. 
En la categoria de Trajectòria Professional s'ha reconegut la coreògrafa i ballarina Lipi Hernández, que va iniciar la seva carrera el 1989. Com a coreògrafa i ballarina ha estat interessada a crear el seu propi llenguatge estètic sense por de deixar de banda els convencionalismes i els corrents més populars dins la dansa. És fundadora de Malqueridas, Creaciones al Límite, una plataforma de creació amb l'esperit obert a altres disciplines i contaminacions. També va ser confundadora de La Caldera, un projecte col·lectiu pioner que va néixer a mitjans de la dècada dels noranta amb la finalitat d'omplir el buit creat per la manca d'espais per a la creació. Optava al premi juntament amb Dominik Borucki i Vero Cendoya.
En la categoria Dansa i Societat s'ha premiat el projecte 'Dansa com a eina terapèutica amb víctimes de violència de gènere', de la ballarina, creadora i dansaterapeuta Montserrat Iranzo. Mitjançant la Dansateràpia, metodologia que posa l'accent en l'abordatge de la globalitat (cos i ment) de l'ésser humà, i en el treball amb grups interdisciplinaris de professionals dels àmbits psicològic i social, busca obrir noves vies d'expressió dels conflictes i les emocions que sorgeixen en el procés verbal. El projecte ha treballat amb grups de suport a dones en situació de violència de gènere, intentant connectar de nou la part física i psíquica i millorar l'autoestima. També ho ha fet en grups d'homes maltractadors, treballant la canalització de la violència i l'augment de l'empatia.
Finalment, a la nova categoria de Nous Talents s'ha distingit Les filles Föllen, les ballarines i coreògrafes Tuixén Benet i Margherita Bergamo. Amb experiències i trajectòries eclèctiques, es van unir ara fa tres anys en un projecte escènic que els permet treballar amb el cos i el moviment per canalitzar les seves ganes de transformar-se i divertir. Volen donar sortida a una necessitat escènica compartida que prové de l'anàlisi que fan del context artístic que viuen: un terreny fèrtil per a la creació i, a la vegada, un espai ja creat amb les seves pròpies característiques en el qual cal buscar un camí. Entre els seus espectacles hi ha 'Unter der schönen Haut' i 'Entrada amb consumició'. L'objectiu és atreure un públic no acostumat a veure dansa, provocant-lo perquè arribi a apreciar la disciplina. Competien amb Amaranta Velarde per 'Lo Natural', i Iris Heitzinger i Natalia Jiménez, per 'L_entes'.

No hay comentarios:

Publicar un comentario