Cultura localitzada


Font: M. Miralles/ J. Vidal (elpuntavui.cat)
No és gaire habitual, però ahir al vespre va succeir. Els alcaldes de les quatre capitals catalanes es van reunir per parlar de cultura. El moment ho val. Els alcaldes Xavier Trias, de Barcelona; Carles Puigdemont, de Girona; Àngel Ros, de Lleida, i Josep Fèlix Ballesteros, de Tarragona, van participar en el debat Ajuntaments i cultura organitzat per la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, celebrat al teatre Romea de Barcelona i presentat per Carles Canut. Va obrir el foc Josep Fèlix Ballesteros, que va advertir del risc que la cultura als ajuntaments torni a esdevenir la mariade les competències locals. Segons Ballesteros, la crisi sembla empènyer els municipis a reduir el seu univers competencial que deixaria fora la cultura. Lluny d'aquesta tendència condicionada pel govern estatal, Ballesteros proposa la “capitalitat local al territori”, perquè així l'activitat cultural es pugui donar en les millors condicions possibles. Amb aquesta línia, l'alcalde de Girona Carles Puigdemont va reivindicar la identitat cultural com a eina que pot portar a la decadència o al progrés d'un poble. Va defensar la interacció dels ciutadans amb els creadors locals i el patrimoni que han rebut: “Es pot pecar de provincià si només mires el teu entorn més proper, però també si mires a fora. S'ha de trobar un equilibri entre el que es forà i el que es local.” La importància dels ajuntaments en la cultura rau en la capacitat de detectar qui són els agents culturals del futur. “Hem de ser valents, assumir un punt de risc. Fins ara hem tendit a fer allò que funciona, ara ens hem d'aliar amb els nous creadors amb els nous formats i els nous llenguatges.” Puigdemont va defensar un nou model de gestió municipal de la cultura: “Tenim un nou rol al segle XXI, hem de deixar de ser tuteladors, directors d'art, de programació... perquè no en sabem. Hem de treballar en partenariat amb els talents del territori.”
Les intervencions i el posterior debat i col·loqui van coincidir majoritàriament en la incidència de la crisi en les polítiques culturals. Tots quatre alcaldes van estar d'acord en el fet que cal fer un gir a una mentalitat obsoleta que atribueix a la cultura una despesa sense retorn.

Bona inversió

En aquest sentit, Ballesteros va donar xifres: “Les festes de Santa Tecla ens costen 600.000 euros i tenim un retorn de 4 milions i mig. Això vol dir que per cada euro invertit n'hem ingressat sis.” Àngel Ros, alcalde de Lleida, va remarcar el suport de la seva ciutat pels projectes d'emprenedoria: “Hem apostat pel món audiovisual i s'ha creat un planter d'empreses. Apostem per l'emprenedor de la industria cultural.” Al seu torn, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, tot i reconèixer que la seva ciutat es mou per uns paràmetres diferents al de les ciutats mitjanes, va parlar de l'encaix mutu. “Des de Barcelona hem de ser capaços de tenir paper de capital, però hem de saber que no som els únics que hem d'estar al servei de les altres ciutats, si no, l'espifiarem”, va dir Trias, que va afegir: “Hem de ser generosos amb la resta del país. I saber combinar les activitats de ressò internacional amb les activitats de cultura de proximitat. Tenim una gran xarxa d'entitats de base.”

L'Ajuntament com a estat

Trias va aportar un concepte que va fer molta fortuna tant amb els seus companys de col·loqui com entre el públic: “Cal crear situacions en què els barcelonins no siguin només consumidors de cultura, sinó que siguin també protagonistes de la cultura.” Davant les retallades de les administracions supramunicipals pel que fa a les infraestructures culturals de vocació nacional, Trias va ser expeditiu: “Cadascú s'ha de responsabilitzar del que és seu. Com pot ser que l'Estat estigui en un patronat d'una infraestructura cultural i no hi posi diners? Fora!” Trias es va comprometre a fer que el consistori actuï com a estat en el tema de les grans infraestructures perquè puguin tirar endavant.
Ros va destacar el caràcter diferencial de la cultura catalana pel fet de no disposar d'un estat propi. “La cultura del nostre país l'han aixecat els ciutadans, des de la burgesia fins a les agrupacions culturals de caire popular. Això marca la diferència respecte a la resta de l'Estat i a altres països.”

Frases destacades

"La nostra cultura l'han aixecat els ciutadans,
la burgesia, les agrupacions culturals de caire popular... Això marca la diferència respecte a la resta de l'Estat i a altres països"


"Hem decidit crear el Banc de la Cultura
a Tarragona. Es tracta de veure com aprofitar la feina de
tots per anar més coordinats i compartir recursos si cal"

"Hem de comptar amb tots els agents de la ciutat i de fora, però no hem de posar gaire èmfasi en tot allò que ens arriba de fora i
que no ens deixa un llegat cultural"

"Les grans entitats de país són importants, però també la capitalitat local, la del territori, perquè l'activitat cultural es pugui donar en les millors condicions"

"Des de Barcelona hem de ser capaços d'exercir la capitalitat, però hem de saber que no som únics, que hem d'estar al servei de les altres ciutats, si no, ben segur que l'espifiarem"

"Cadascú s'ha de responsabilitzar del que és seu. Com
pot ser que l'Estat estigui en un patronat d'un equipament cultural i no hi posi diners? Fora!"

"Hem de ser generosos amb la resta del país. I saber combinar les activitats de ressò internacional amb les activitats de cultura de proximitat. Tenim una gran xarxa d'entitats"

"Tenim un nou rol, hem de deixar de ser tuteladors, directors d'art, de programació... perquè no en sabem. Hem de treballar en partenariat amb els talents del territori"

"Hem de ser valents, assumir un punt de risc. Fins ara hem tendit a fer allò que funciona, ara ens hem d'aliar amb els nous creadors amb els nous formats i els nous llenguatges"

"La cultura fa que les ciutats no siguin urbanitzacions, que no tenen ànima, ni esperit ni identitat. La cultura és la que fa que la ciutat tingui realment una identitat pròpia"

"A través de les polítiques educatives, els ajuntaments fem el paper de creadors de consumidors de cultura i també de possibles vocacions professionals en l'àmbit cultural"

"Diguin el que diguin les lleis competencials o la falta de recursos, els ajuntaments han de tenir sempre un paper determinant
en la construcció de la cultura"

No hay comentarios:

Publicar un comentario