Germans estranys



Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
Roberto Olivan és un coreògraf i ballarí que s'ha fet un nom al costat de Teresa de Keersmaeker a la companyia belga Rosas. El Mercat de les Flors, on ja va presentar el seu Homeland fa uns anys, coprodueix A place to bury strangers, que Olivan tradueix com a El cementiri d'estranys. La coreografia, amb una dansa abstracta enèrgica i un punt acrobàtica, enllaça cinc ballarins i un músic que coincideixen en un punt comú: tots són elements estranys, que han hagut d'insistir per refermar els seus interessos: Són germans de l'estranyesa. L'obra arrenca demà i es podrà veure, de divendres a diumenge, fins al 27 de gener.
Avui algú li enveja la sort de ser un ballarí nascut a Tortosa, on quasi res convidava a professionalitzar-se en aquest art. A Barcelona, hi ha molta més escola, però és molt més complicat diferenciar-se, trobar un llenguatge propi. Precisament, el ballarí va decidir desmarcar-se de la coreografia belga quan ha tingut més reconeixement, per no emmarcar-se en un camí massa comú. És des de la diferència que es crea un camí únic, personal, real.
La dansa que presenta Olivan, per contra, és molt dinàmica i atractiva per a tot tipus de públic. El ballarí creu que és indispensable que hi hagi emoció en el moviment: i l'acrobàcia ho aporta. També està convençut que el públic necessita sorpreses perquè hi hagi empatia amb la proposta. En aquest muntatge, l'escenari s'envolta del públic, extrem que garanteix una intimitat, per investigar en aquell racó d'estranys. Olivan, que confia trobar a Tortosa (des d'on impulsa el festival Deltebre cada estiu) novament una llar. Per això, és imprescindible que pugui estabilitzar la companyia i presentar el muntatge arreu: l'acord amb el Mercat de les Flors és un calorós i llarg acompanyament.

No hay comentarios:

Publicar un comentario