La Beckett traslladarà l'Obrador al Poblenou



Font: L. S. (ara.cat)
Fa poc mes d'un any, el desembre del 2011, la Sala Beckett va presentar un somni que ja llavors semblava utòpic: una nova seu al barri del Poblenou que havia de servir de Casa dels Autors Teatrals. El projecte està aturat per falta de finançament, tot i que hi hagi fins i tot el pla arquitectònic de la rehabilitació fet i aprovat. En aquest període de temps la Sala Beckett, centre de referència de la dramatúrgia catalana, ha perdut la subvenció del ministeri (74.000 euros), no ha cobrat la subvenció anual atorgada per la Generalitat i s'ha vist obligada a demanar un crèdit. Aquesta situació, en una sala alternativa amb un pressupost de menys de mig milió d'euros, els ha posat al límit. Toni Casares avisava a l'octubre que veia "mala peça al teler" perquè no podien aplicar més retallades estructurals: "Aguantarem fins a finals d'any, però ens plantejarem si hem de tancar o no, si hem de deixar de ser la Beckett i ser una altra cosa", deia.
El primer que es plantejava tancar és l'espai que ocupa l'Obrador de la Beckett, la joia de la corona. "L'activitat de l'Obrador es va consolidar fa 10 anys gràcies al fet que vam incorporar uns espais a la Beckett on es fan cursos, laboratoris, assajos... aquests espais els tenim perquè paguem un lloguer. Abans de començar a fer coses més dràstiques, el primer que caurà serà això", deia Casares. I serà així. Però no desapareixerà aquest laboratori teatral del qual han sortit autors de primera fila com Sergi Belbel, Lluïsa Cunillé, Carles Batlle i Pau Miró. Dijous la Sala Beckett i l'Ajuntament van firmar un acord per traslladar l'activitat pedagògica a la seu on hauria d'anar el teatre en un futur, en un edifici que havia acollit la Cooperativa Pau i Justícia al carrer de Pere IV del Poblenou.
L'ICUB va confirmar ahir a l'ARA que l'Ajuntament s'ocuparà d'adequar part de l'edifici, que és de propietat municipal. Les obres podrien estar enllestides a finals de gener. Això no significa que es faci la primera fase del projecte original, sinó que es duran a aterme obres ajustades a les necessitats actuals.
De Catalunya al món
L'Obrador de la Sala Beckett és un patrimoni teatral molt ben valorat per les administracions. A més de promoure la dramatúrgia textual catalana i els seus autors des de fa 23 anys, s'ocupa d'exportar-los i vendre'n les obres a escala internacional. Aquest factor és el que va encoratjar l'Ajuntament i la Generalitat a donar suport al desplegament de l'entitat, tot i que sense comprometre ni dotació ni calendari.
El degà dels autors teatrals, Josep Maria Benet i Jornet, presideix la Fundació Sala Beckett, integrada per 13 autors dramàtics, que ha de liderar el camí cap a la Casa dels Autors. De moment, començaran pels fonaments: no deixar que la crisi enterri l'Obrador.

No hay comentarios:

Publicar un comentario