El Fortuny s'apaga



Font: Carina Filella (elpuntavui.cat)
El centenari Teatre Fortuny de Reus viu el seu pitjor moment. Les tres institucions públiques que el gestionen –la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Reus– estan negociant un nou model de gestió que, segons l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, s'imposa “pels nous temps i el context econòmic”. Mentrestant, l'activitat al teatre s'ha aturat i encara no s'ha presentat la programació per a aquesta temporada.
Fins ara, qui té més participació en el consorci del Fortuny és el govern català, amb un 52%, seguit de la Diputació (33%) i l'Ajuntament (15%). Una distribució proporcional també a l'aportació econòmica que en fa cadascuna. Sota la seva responsabilitat no només hi ha el Fortuny, sinó que el consorci assumeix també les programacions del Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER) i de la fira del circ Trapezi.
Però en aquests moments les tres administracions es plantegen una nova fórmula jurídica, que suposaria dissoldre el consorci i crear un contracte programa de tipus plurianual. Aquest nou format permetria, entre altres aspectes, que totes tres renegociessin cada any les quantitats que haurien d'aportar-hi. Un fet totalment oposat a les directrius que seguien fins ara, quan es dissenyava una programació a llarg termini que apostava per les produccions pròpies. L'activitat del Centre d'Arts Escèniques de Reus queda ara tocada de mort. L'any passat ja es va reduir un 20% el seu pressupost, que va passar de 2,5 a 1,9 milions d'euros. I aquest any, la situació que viu el consorci també deixa en un estat d'incertesa el CAER, ja que les produccions pròpies podrien quedar sota mínims.
La voluntat del govern català, segons el conseller de Cultura, és apostar per les produccions i coproduccions des del territori a través del Teatre Nacional de Catalunya: “Aquesta eina de país tindrà una dimensió de territori en la qual Reus també voldrà participar. Les fórmules de col·laboració es concretaran amb acords específics amb el TNC”, segons va explicar l'alcalde.
Tant el conseller com l'alcalde de Reus i el president de la Diputació de Tarragona asseguren que treballen en la mateixa direcció i que continuaran implicats en la gestió del Fortuny, tot i que no volen concretar en quin moment es troben les negociacions. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, sembla que encara no hi ha acord entre les parts, fet que va obligar a ajornar la reunió del consorci, que estava prevista pel dia 14 de març passat.
“Pròximament es donaran detalls de la nova fórmula. En línies generals, ha de permetre una major agilitat en la gestió del dia a dia del teatre i un major lideratge des del territori”, segons l'alcalde Pellicer, que vol deixar molt clar que, tot i que de moment està tancat, el teatre “té garantida la programació”, que preveu presentar “en els pròxims dies”.
Aposta pel Trapezi
Igualment, Pellicer afirma que està garantit “el present i el futur dels festivals, especialment de la fira de circ Trapezi”. “La Generalitat aposta decididament pel Trapezi i aquest festival continuarà sent el referent de circ del país. És un festival nacional en el qual la Generalitat continuarà present, tal com va remarcar el conseller de Cultura”, segons l'alcalde reusenc.
La situació del Teatre Fortuny ha generat grans crítiques de la ciutadania a Reus, i el PSC, grup a l'oposició, fins i tot ha demanat la dimissió en bloc de tots els gestors culturals de la ciutat. En tot aquest entramat també hi ha la figura de Ferran Madico, actualment director general del consorci, de qui també s'ha qüestionat la continuïtat al càrrec. Madico va declinar fer cap declaració sobre aquest tema.

No hay comentarios:

Publicar un comentario