Cultura s'escapa del CAER



Font: J.B. (elpuntavui.cat)
El Departament de Cultura fa marxa enrere, per diferències de concepte amb els representants de l'Ajuntament de Reus, i desfà el Consorci del Teatre Fortuny de Reus. Ara, el consistori i la Diputació de Tarragona constituiran el Consorci i, un cop establert–i decidit com es gestiona–, negociaran d'any en any un contracte programa amb el govern. La decisió, presa divendres a la tarda a la reunió de la comissió gestora, confirma el temor del sector cultural de Reus, que comprova la pèrdua de capitalitat cultural de la ciutat.
La sortida de Cultura del Consorci del Teatre Fortuny, que s'havia renovat fa només 16 mesos i havia de servir per donar més empenta al Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER), implica la destitució de tot l'equip, també del director general, Ferran Madico, i el gerent, Lluís Graells. Sí que es manté el compromís de donar suport a la Fira Trapezi de circ, un festival estratègic per a Catalunya que té lloc a Reus, que ja va viure una sotragada amb la marxa d'Escarlata Circus com a companyia directora, fa prop de dos anys, sense que se'n triés el relleu fins setmanes abans de l'edició del 2012. El comunicat municipal sosté que així s'evita tenir una estructura feixuga per justificar el canvi. Quan es va presentar, però, el nou organigrama amb un director general al CAER, es va garantir que seria més eficaç perquè junts sumaven més que la suma de totes les parts.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ja va advertir al programa L'oracle de Catalunya Ràdio, el 20 de març, que les relacions a Reus havien estat “complicades”, i que s'hi introduirien canvis: “S'ha de trencar el criteri que les rutines s'han de mantenir encara que no funcionin.” A la dificultat econòmica de les institucions –l'any passat ja es va reduir d'un 20% el seu pressupost, que va passar de 2,5 a 1,9 milions d'euros– s'hi afegeix la topada entre l'Ajuntament i el govern. Fa prop d'un any, ja es va produir la desvinculació de la programació del Bartrina del CAER, que va tenir efectes, fins i tot, en el calendari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario