Mascarell critica l'Estat per “no creure” en la cultura com a dinamitzador econòmic



El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha criticat aquest diumenge el govern espanyol per “no creure” en la cultura com un element de dinamització econòmica i social. En concret, i segons ha explicat en una entrevista al canal 3/24, aquesta escassa aposta per la cultura “deriva en una falta d'inversió i de legislació necessària per fomentar el sector”.
“L'Estat espanyol no ha estat mai ‘culturalista'. Mai ha fet res del que calia fer a favor de la cultura, ni el pressupost ni les seves decisions han estat culturalistes”, ha criticat Mascarell, que també ha lamentat l'incompliment sistemàtic de la propietat intel·lectual a Espanya.
Mascarell ha remarcat la importància que els països siguin cultes per afavorir el seu creixement econòmic i creativitat, i ha indicat que els beneficis s'obtenen a mig i llarg termini.
En aquest context, el conseller ha considerat que si Catalunya fos sobirana, no existiria el debat lingüístic, ja que Catalunya “determinaria la mesura en la que coexistirien el català, el castellà i fins i tot l'aranès”. “Ningú vol perdre aquesta riquesa i tots volem que al final del període escolar, els alumnes puguin saber perfectament el català, el castellà i una tercera llengua”, ha afegit. “És l'Estat que hi posa pegues”, ha lamentat.
En aquest sentit, ha denunciat que el govern espanyol incompleix “de manera sistemàtica” l'article tres de la Constitució, on s'insta a donar suport al desplegament de les llengua oficials que es parlen a l'estat espanyol. Sobre l'actual ús del català, el conseller ha reconegut que el judicial és un dels sectors on la implantació està més endarrerida a Catalunya, fet que s'ha agreujat amb la disminució en l'últim any del nombre de sentències redactades en aquesta llengua.
Tanmateix, ha afirmat que el català progressa en altres sectors i ha recordat mesures la del doblatge de pel·lícules en català, on confia que la llengua tingui tanta presència com la que ara té en altres àmbits com el radiofònic.
Clúster Audiovisual
Ferran Mascarell ha valorat també que l'actual sector audiovisual català ha de treballar per ampliar les seves fronteres i no quedar-se en el món local. Una de les idees que el conseller ha esmentat és la creació d'un clúster que aplegui ens de l'àmbit digital, la televisió o el cinema per tal de poder projectar-se a l'exterior.
A més, ha recordat la pròxima entrada en marxa de la Fundació Catalunya Cultura, destinada al mecenatge de creacions artístiques i que té com a peculiaritat l'entrada del sector privat com a part activa d'aquesta entitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario