El Mercat de les Flors, de l'abisme a l'optimisme

Font: Laura Serra (ara.cat)

"Hem passat un any molt complicat-sospirava ahir el director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús-. Havíem arribat a un punt de no viabilitat". Amb les retallades pressupostàries previstes per al 2013 semblava impossible que l'única casa de dansa de l'Estat pogués seguir amb la seva activitat. La rebaixa del ministeri de Cultura era la més greu: deu haver eliminat 1 milió d'euros en només quatre exercicis (es queda en 363.000 €), una retallada que supera la de qualsevol altre equipament català. A més, la Generalitat està previst que escapci 100.000 euros la seva participació (queda en 1,1 milions). Així que ha sigut l'anunci de l'Ajuntament de Barcelona aquest mateix mes el que ha insuflat oxigen al teatre: augmentarà 700.000 euros el seu ajut (fins als 2 milions) per compensar la caiguda de les altres administracions. Amb un pressupost per al 2013 que es mantindrà en els 4,9 milions d'euros, Casadesús respira tranquil: "Som optimistes", afirma.
Els resultats d'aquesta temporada, que es tancarà acollint el Festival Grec, són positives, defensa. Quantitativament, en un context de crac general, perdran uns 4.000 espectadors i mantindran l'ocupació al 75%, fent menys funcions. Qualitativament, Casadesús destaca la tasca pedagògica del Mercat, l'aproximació a nous públics i l'ajut a les companyies catalanes, que han suposat un 70% de la programació i un 60% del públic. De cara a la temporada que ve seguirà l'aposta pels creadors locals, les residències, els projectes socials, "sense renunciar a la programació internacional", i hi afegiran la formació de productors i emprenedors.
Acaba la rehabilitació del teatre
El primer trimestre de la temporada servirà per acabar les obres del teatre-gràcies a 800.000 euros extres de l'Ajuntament, propietari de l'edifici-, que obligaran a tancar tres mesos la sala gran. Tot i això, hi haurà activitat. El director va desgranar alguns dels noms propis de la temporada que ve, seguint els seus eixos programàtics: aposta per les companyies nacionals (Mal Pelo i Àngels Margarit), seguiment dels creadors afins a la casa (cas d'Israel Galván i de Marcos Morau, que salta de La Veronal a la Compañía Nacional de Danza), defensa del circ (faran un festival el mes d'abril) i tot salpebrat amb tòtems internacionals (el ballarí conceptual Jerôme Bel, que interpretarà un monòleg sobre la memòria de la dansa, i la prestigiosa Rosas, amb el seu mític espectacle Drumming, que interpretaran alumnes de l'Esmuc).
Desapareix el Dansalona
La primera obra serà fruit d'un experiment: el públic podrà escollir via internet quin espectacle vol veure entre una desena de companyies catalanes. El sector teatral ha decidit suprimir el cicle Dansalona que es feia a l'estiu en diferents teatres. El pressupost que el Mercat hi destinava servirà per a un projecte anomenat finestra al món . Agents internacionals han seleccionat mitja dotzena d'obres de companyies catalanes que es podran veure durant el Grec, a més del programa oficial. Es convidaran uns 40 professionals internacionals perquè els descobreixin i els comprin. Abans de marxar, però, els podrem veure.

No hay comentarios:

Publicar un comentario