4/7/13

Baixar a un refugi de guerra per veure teatre


Font: EFE via ara.cat
L'espectacle 'Subterrànies', que es desenvolupa en el refugi 307 del Poble Sec de Barcelona, oferirà a partir del 5 de juliol un recorregut per la memòria històrica de les persones, sobretot de les dones, que van patir els bombardejos de la Guerra Civil. Una vintena d'espectadors poden entrar a cada funció a realitzar una visita teatralitzada per la vida i història de les persones que van patir dos anys i mig de bombardejos durant la Guerra Civil i tres dies de bombardeig ferotge els dies 16, 17 i 18 de març de 1938.
Montse Alcoverro, Itzíar Castro, Mamen Conte i Carme Poll comparteixen autoria, direcció i interpretació d'un espectacle de teatre documental que recrea uns fets històrics en el mateix lloc en el qual van succeir, el refugi més gran dels construïts a Barcelona, de 400 metres de galeria. "Més enllà de la tragèdia de la guerra plasmada en un escenari real volíem recrear la part més vivencial", ha explicat Poll, i per això les autores van parlar amb àvies i testimonis dels fets, sobretot dones que van viure la guerra a la reraguarda. Són històries anònimes però també universals a partir de tres personatges que d'alguna manera representen a les dones: Martina (Montse Alcoverro), Irene (Carme Poll) i una nena de nou anys representada per Itzíar Castro, que actuen "a un pam del públic". Martina viu el canvi de la República i el seu desmembrament, Irene ha anat al front, ja ha respirat la República i es nega a acceptar el que està passant i la nena de nou anys es troba davant un futur incert.
Mamen Conte, que és la guia de l'espectacle, ha explicat que el muntatge pretén ser un homenatge a totes les persones que van viure la guerra i van patir dos anys i mig de bombardejos, en "un espectacle molt orgànic que ha anat creixent i nodrint-se d'experiències reals". 'Subterrànies' barreja ficció i realitat amb vídeos, espai sonor i teatralitzat en una itinerància acompanyada per melodies que s'escoltaven en la dècada de 1930, interpretades en directe.
L'espectacle és una creació del projecte Vaca (Associació de creadores escèniques) i ha realitzat ja diversos itineraris al llarg d'alguns dels 1.400 refugis construïts, sent el 307, el més gran. El muntatge estarà en la programació del Grec fins al 28 de juliol.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada