Contra les regles del mercat



Font: Belén Ginart (ara.cat)
Tot és qüestió de perspectives. Per als que s'han estat omplint les butxaques a costa de la legítima voluntat humana (i animal!) de tenir una llar, l'era de la bombolla immobiliària va ser una època magnífica. Per a tota la resta, ja sabem què va suposar. Agrupación Señor Serrano pren com a motor escènic aquesta necessitat d'aixopluc en l'espectacle Brickman Brando Bubble Boom (BBBB) ,que es presenta avui i demà al Mercat de les Flors de Barcelona, dins del Grec.
Però seguim amb els jocs de perspectiva. Agrupación Señor Serrano tenia abans una presència regular en la cartellera catalana. Ara costa tant de veure'ls que algun despistat pot pensar fins i tot que han desaparegut del mapa. I res més lluny de la realitat. "Fa fins i tot una certa angoixa reconèixer-ho, però ens va molt bé", diu Àlex Serrano, fundador i ànima d'aquest col·lectiu multidisciplinari que ha buidat de paraules els seus espectacles i els construeix amb tot tipus d'artefactes audiovisuals, amb ninos, amb actors-performers, amb dansa, amb música a tot volum.
On és la clau? "Si abans fèiem tres bolosa l'estranger i 40 aquí, ara en fem 50 fora i només tres a l'Estat". Les xifres són literals. No us perdeu l'oportunitat de veure'ls en aquesta breu visita a Barcelona, perquè enguany la seva extensa gira només haurà tingut tres parades a la Península: Burgos, Bilbao i el Mercat de les Flors.
L'ELIXIR DE LA SUPERVIVÈNCIA
Serrano diu que, per a propostes tan poc convencionals com les seves, aquí no hi ha mercat. Però ells s'han obstinat a subvertir les lleis que el regulen. Fa uns anys van decidir obrir els horitzons de la companyia i sortir a córrer món. I el que en principi era una inquietud artística es va convertir en l'elixir de la seva supervivència.
Les residències per a artistes han estat des d'aleshores el seu motor creatiu i també l'estímul per renovar la relació amb el seu públic. "Ens cedeixen instal·lacions, ens paguen la manutenció i ens subvencionen la creació", de França a Xangai passant per Itàlia. Esclar que, si volguessin actuar més aquí, els Sr. Serrano també podrien. Però en quines condicions? Sense caixet, emportant-se un percentatge de la taquilla. És una tònica habitual avui, però a ells els resulta especialment adversa. "Fem un teatre minoritari; no podem anar a taquillatge", reflexiona. Fora, en canvi, el panorama amb què s'han trobat és totalment diferent: "Ningú ens ha discutit mai un caixet. Si és el cas, els programadors et diuen que no et poden programar perquè no tenen pressupost, però no intenten negociar".
Actualment la companyia té en repertori BBBB (us en podeu fer una petita idea en les dues fotografies més grans d'aquest reportatge) iKatastrophe (un muntatge al qual corresponen les altres dues imatges).
'BBBB'
Brickman Brando Bubble Boom (BBBB) és un documental, de ficció i per a l'escena, nascut del desig d'Àlex Serrano de construir una casa en viu. Ell i la resta de l'equip van començar a documentar-se per donar entitat a la idea. Tot va començar a lligar amb la troballa d'un personatge, John Brickman, típic però misteriós exemple de l'home de negocis fet a ell mateix a partir d'uns orígens mísers. La riquesa de Brickman es fonamenta en el negoci immobiliari, i a més és l'inventor del concepte d'hipoteca com a mitjà perquè tothom pugui tenir casa seva.
Brando apareix en la història també per intuïció. L'espectacle parteix d'imatges de pel·lícules protagonitzades per l'actor, i, canviant-ne els diàlegs amb textos subtitulats, es converteix en un biopic de Brickman fet en directe. El treball de recerca biogràfica dels Sr. Serrano va desvetllar l'eterna (i infructuosa) recerca de Brando, que al llarg de tota la vida va intentar sense èxit de fer-se la seva llar.
I les altres dues B de l'espectacle, les de Bubble Boom, són massa conegudes per tots: la maleïda bombolla immobiliària que ens ha esquitxat d'una cosa molt més bruta i persistent que el sabó.
'BBBB'
Festival Grec - Mercat de les Flors
Pl. Margarida Xirgu, 1 (BCN)
Divendres 12 i dissabte 13 de juliol. 20 h. 20 €

No hay comentarios:

Publicar un comentario