El govern català tanca ferides: aquest dimarts homenatja el director Josep Maria Flotats



Font: ara.cat
El govern català vol tancar velles ferides teatrals. Aquesta tarda han anunciat que demà es farà al Teatre Nacional un acte d'homenatge al que va ser impulsor, fundador i primer director del centre, Josep Maria Flotats, que va ser destituït el setembre del 1997 pel conseller convergent Joan Maria Pujals pocs dies després d'inaugurar el teatre amb 'L'auca del senyor Esteve'.
El president de la Generalitat, Artur Mas, acompanyat de la seva esposa, Helena Rakosnik, presidirà aquest dimarts l'homenatge, junt amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.Xavier Albertí pronunciarà unes paraules de benvinguda i es descobrirà una placa commemorativa. Hi haurà parlaments de Josep Maria Flotats i del president de la Generalitat.
Josep Maria Flotats va ser nomenat l'any 1995 fundador i primer director del TNC. Va programar les tres primeres temporades i va coordinar i supervisar la darrera fase de construcció del nou equipament, que fou dissenyat per Ricardo Bofill. Les activitats al Teatre Nacional de Catalunya es van iniciar el 1996 amb l'estrena de l'obra 'Àngels d'Amèrica', que ell mateix va dirigir, però no va ser fins l'11 de setembre de l'any següent que s'inaugurà el nou Teatre amb 'L'Auca del senyor Esteve'. El 23 de setembre de 1997 va ser destituït acusat d'una actitud personalista i per haver criticat obertament les directrius de la conselleria de Cultura el dia mateix d'inauguració del teatre. Es va 'exiliar' a Madrid i no va tornar a l'escena catalana fins el 2007 amb 'Stalin'.
Josep Maria Flotats és Creu Sant Jordi, Medalla d'Or al Mèrit de les Belles Arts i Cavaller de la Legió d'Honor i Cavallé de les Arts i les Lletres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario