Un Trapezi més festiu


Font: Imma Fernández (elperiodico.cat)
Aparador de les disciplines circenses contemporànies, Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya que acull la ciutat de Reus, celebrarà la 19a edició del 7 al 10 de maig amb la presència de 42 companyies: 28 de catalanes, 5 d'internacionals i 9 de la resta d'Espanya (amb especial atenció a Andalusia). Aquest any el cartell serà molt colorista per competir amb l'allau de cartells de la propaganda electoral
Sota la direcció artística de Jordi Gaspar, la cita pretén aquest any recuperar l'esperit festiu i popular a la capital del Baix Camp amb més activitats itinerants i escolars que estimulin la participació local. També, amb més presència de projectes d'altres autonomies, es pretén estrènyer els vincles amb el mercat espanyol. I l'aposta per la creativitat catalana, que ocupa dos terços del programa, continua. En total seran 70 funcions distribuïdes en 14 espais. La programació compta amb una varietat d'estils i de formats (de carrer i sala) destinats a totes les edats.
Entre les perles del programa destaca la parella belga Bert & Fred, experts del trapezi washington del qual va ser precursora Pinito del Oro; Le poivre rose, un teatral número de contorsions i acrobàcia amb música de la txeca Iva Bittova, i el també belga Alexis Rouvre, un virtuós de la manipulació de cordes. Tauromaquia, de l'original companyia Animal Religion; Esquerdes, d'Hotel Iocandi; i The melting pot pourri, una selecció dels hits de Los Excéntricos, seran algunes de les propostes catalanes.
Amb un pressupost de 378.000 euros (al qual la Generalitat de Catalunya i l'ajuntament de Reus contribueixen amb 170.000 euros cadascun), el festival espera uns 100.000 espectadors. Com a novetat aquest any hi haurà un espai de trobada de programadors i artistes, denominat La pista.
Reconegut amb el Premio Nacional de Circo el 2012, Trapezi, va recordar l'alcalde Reus, Carles Pellicer, va ser el primer festival de circ contemporani que es va posar en marxa a Espanya. Una disciplina que, en les seves paraules, s'ha guanyat a pols «un lloc entre les arts escèniques» i que ha mudat la pell, tal com va recordar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. «És un gènere amb un potencial extraordinari que ha modernitzat les seves pautes estètiques», va subratllar. I va ratificar el seu auge amb números: «El circ va incrementar l'any passat un 55% les contractacions respecte al 2013 i paral·lelament van créixer un 26% les aportacions econòmiques».
Mascarell va informar que l'any que ve hi haurà estudis reglats de formació professional vinculats al circ que permetran accedir als estudis universitaris que ja s'imparteixen en altres països d'Europa com ara la Gran Bretanya i França. Una titulació a la qual aspira el sector per deixar de ser la ventafocs d'unes arts escèniques que tendeixen cada vegada més a la fusió de gèneres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario