Més teatre per a Gràcia


Gràcia té una altra sala de teatre, que a partir d'aquest dissabte programarà quatre sessions diferents cada cap de setmana. Una veritable multioferta que s'anirà repetint durant quatre caps de setmana per fer efectiu el boca-orella. Porta 4, fins ara, era una escola de teatre. Des d'ara, es compatibilitzaran els serveis formatius amb els de presentació d'espectacles professionals, a només vuit euros. La directora és Verónica Pallini. Després de vuit anys vivint a Barcelona i seguint les programacions teatrals s'ha adonat que els creadors necessiten més espais per ensenyar els seus treballs.

Porta 4 ( situat al carrer Església, 4) remet a la cartellera de Buenos Aires. Pallini assegura que avui hi ha 400 sales a la capital argentina de molt petit format. Timbre 4, la sala que ha permès fer-se com a creador a Claudio Tolcachir, té part de la culpa del nom de la nova sala de Gràcia.

En poc més d'un any, Gràcia ha fet un tomb a la seva oferta. El 2005, quan va tancar l'Artenbrut i poc després del tancament per reformes del Lliure de Gràcia, semblava que l'històric barri veuria reduïda la seva oferta professional. Al cap de poc, la Sala Beckett rebria un burofax, en què se'ls amenaçava de fer-los fora del local, un litigi que ara està més enfocat però que certifica la marxa de la sala dels autors al Poblenou a mitjà termini. Aquests últims anys, amb el boom de l'autoria catalana, la Beckett ha recuperat un espai de referència. Gràcia es quedava, doncs, amb el multisales teatral del Teatreneu i amb el Jove Teatre Regina, ja només enfocat a la programació familiar i escolar.

Gràcia ha reviscolat darrerament. Per una banda, s'ha anat fent més visible el treball de La Caldera (amb exhibicions puntuals com a resultat de les residències creatives i com a aparador del Grec). També fa poc més d'un any va obrir l'Almeria Teatre amb l'objectiu de donar espai als muntatges de la companyia Gataro i d'altres que no trobaven forat a la cartellera. El seu director, Víctor Álvaro, assegura que s'ha trobat, amb el temps, una molt bona recepció del públic, que augura estabilitat al projecte. La reobertura del Lliure de Gràcia aquest setembre també és una fita històrica. Van trigar quasi set anys (es va tancar amb l'última funció d'Et diré sempre la veritat el novembre del 2003). Havia de ser un tancament provisional, però durant el parèntesi hi va haver veus per desvincular la sala del Lliure.

Porta 4 té una sala per a 60 localitats. Cada director triarà el format de la sala, ja que la platea (així com les petites grades) és de fàcil mobilitat. Pallini vol obrir la programació tant a creadors emergents com consagrats, principalment catalans tot i que també a internacionals. Porta 4 s'integra al col·lectiu Nodes, en què ja sumen La Caldera, Tragant Dansa, Experimentem amb l'Art i Gràcia Territori Sonor. Ells aportaran la vessant teatral que faltava a aquest projecte culturalque cus creació amb el barri. També plantegen fer actuacions puntuals alguns divendres o matinals de diumenge per a espectacles de públic familiar. En aquestes sessions, els artistes “passaran la gorra”, un fet molt habitual als teatres d'Argentina durant el Corralito.


Font: Jordi Bordes (www.elpunt.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario