La companyia de dansa de Merce Cunningham es desfà



El coreògraf Merce Cunningham va morir el 26 de juliol del 2009. L'última estrena de la companyia va ser Nearly ninety, l'obra testament de Cunningham que poc abans s'havia vist al Bam de Nova York el mateix dia de la seva onomàstica, el 16 d'abril. L'últim cop que la companyia dels Estats Units va trepitjar Espanya va ser a Madrid el maig del 2009, en una època delicada per Merce Cunningham, el seu líder i fundador, que ja estava impossibilitat per viatjar. 
Però mort el coreògraf, la companyia és incapaç de continuar sense ell. Per això, oferiran les seves darreres actuacions aquest dissabte a Nova York de dijous a dissabte, amb les entrades del Park Avenue Armony esgotades. La fi de la companyia Cunningham planteja dubtes sobre el seu repertori actiu i la seva permanència. Un horitzó que planeja també sobre el llegat d'altres artistes com Pina Baush o Maurice Béjart.
La Merce Cunningham Dance Company es va formar al Black Mountain College a l'estiu del 1953. Des d'aquesta epoca, Cunningham va coreografiar prop de 200 obres per a la seva companyia. Moltes són les seves obres destacades, Interscape és una d'elles, interpretada per primer cop l'any 2000. Una obra que va unir Cunningham amb el seu anterior col·laborador Robert Rauschenberg, qui va dissenyar el decorat i els vestuaris, amb música de John Cage, parella del coreògraf fins a la seva mort l'any 1992. Gràcies a la seva força, al seu talent i a una constant que partia de conviccions molt lligades al concepte d'innovació, Cunningham va crear escola i va influir a generacions de ballarins i creadors de dansa contemporània. Fins i tot es va arribar a considerar la figura vivent més important de la dansa mundial, quant a creació.
Font: www.ara.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario