Figueres s'emmiralla en Montecarlo



El príncep Rainier de Mònaco es va treure de la màniga el primer festival de circ internacional el 1974 a Mònaco. Ara és el degà i el més conservador d'una dotzena escassa de festivals internacionals d'aquest gènere que hi ha a tot el món. Figueres vol constar a partir d'aquest any en la nòmina de capitals de circ, al nivell de Montecarlo, París, Massy i Budapest, les quatre úniques referències europees. Per aconseguir-ho, el primer Festival Internacional de Circ Castell de Figueres "programarà, a part d'atraccions de gran qualitat tècnica i artística, només números de circ mai vistos a Europa", explicava ahir el director i ànima del certamen, Genís Matabosch. El festival se celebrarà de l'1 al 4 de març dins la fortalesa del castell de Sant Ferran. Dels 52 artistes convidats, els de més a prop són de Kíev i la resta vindran de 13 països com Etiòpia, Mongòlia, els Estats Units o el Vietnam.
Aquesta espectacular selecció serà el reclam que hauria de convertir un certamen novell, l'únic d'aquestes característiques a l'Estat, en un cita obligada per als programadors i el públic circense internacional. De fet, vindran trens xàrter des de Milà i París.
El funcionament del festival serà igual que la resta de certàmens internacionals. Es programaran 22 números que es distribuiran en dues funcions. Un jurat internacional escollirà els millors, que actuaran a la gala final, on s'entregaran els premis (en total n'hi ha nou, sense dotació econòmica). La competició és el que diferencia el festival d'altres fires de circ que ja existeixen a Catalunya, com el Trapezi de Reus.
Ambició i risc econòmic
L'empenta i ambició del certamen figuerenc contrasta amb la situació d'aprimament que pateix el sector cultural. Per poder finançar els 250.000 euros de pressupost, Matabosch -que té experiència en el terreny: va dirigir 10 anys el Festival de Pallassos de Cornellà i els tres últims l'extingit festival de circ d'Albacete- compta amb l'ajut de l'Ajuntament de Figueres (25.000 euros), la Diputació gironina i el Patronat de la Costa Brava (40.000 euros) i el Consell Comarcal. Però el director espera sobretot assolir l'aval del públic (hi ha 10.000 entrades a la venda per a 7 funcions de circ i un concert) i del patrocini privat, que a hores d'ara arriba als 140.000 euros, a més de diversos intercanvis. Tot i així, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, confia que la Generalitat i el ministeri participin en la propera edició.
En total, 200 persones treballaran per al certamen. Els 52 artistes convidats a Figueres tindran totes les despeses del viatge pagades però no cobraran la funció: "Serem la seva porta d'entrada a Europa", justifica Matabosch.
Font: Laura Serra (www.ara.cat)/Foto: www.elpuntavui.cat

No hay comentarios:

Publicar un comentario