Nou pla integral?



El 30 de març del 2007, l'aleshores conseller Tresserras presentava el pla integral de circ a la premsa. Va ser una jornada històrica, perquè significava el final de tres dècades d'ostracisme imposades pel govern català al nostre sector circense. Teníem pla integral gràcies a la tenacitat dels nostres circaires, que, amb la complicitat variable dels partits parlamentaris, ja havien forçat una proposició no de llei (BOPC 12-VII-2005) que reconeixia el circ com una art escènica i es comprometia a “protegir, fomentar i difondre les activitats circenses a Catalunya i a consensuar les polítiques culturals necessàries per aconseguir aquest objectiu”.
Començat a implementar el 2008 amb el consens de l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) i el Departament de Cultura, el pla integral expira aquest 2012. Era ambiciós perquè intentava pal·liar –a curt, mitjà o llarg termini– les múltiples mancances que el sector havia anat acumulant des de mitjan anys 70 en els aspectes artístic, tècnic, formatiu, legal, logístic i deontològic. Involucrava artistes, directors, empresaris, tècnics, teòrics, gestors, programadors, comunicadors, docents i espectadors. L'objectiu era –és– un circ català, creatiu, innovador, d'alta qualitat i, per tant, exportable.
Per desenvolupar el pla calia convicció, operativitat i una dotació econòmica que –fins i tot abans de la proclamació de la crisi– no va ser mai l'adequada a la urgència cultural reparatòria que emanava del seu articulat. Però no només han fallat els pressupostos: en aquests quatre anys, ni la Conselleria de Cultura ha encertat a designar els tècnics capaços d'implementar racionalment un pla integral que la superava, ni l'APCC ha disposat dels quadres suficients per assumir-ne els temes essencials i pressionar una conselleria ofegada per tantes altres onades conjunturals. El resultat, a 2 de gener del 2012, és que una part molt substancial (per no dir la majoria) dels objectius del pla no s'han assolit i d'altres ni tan sols s'han enfocat. Paradoxalment, ara s'anuncia un pla integral de circ 2012-2015.
Un nou pla integral?
Per què un segon pla integral de circ si el primer ha quedat a l'escapça? A qui es pretén despistar, si l'economia va molt pitjor que el 2007 i la política cultural del govern, amb o sense Conca, encara està per veure? M'he estudiat detingudament la proposta de segon pla i, com ja vaig escriure a l'octubre en un pròleg encara inèdit, em sembla talment la carta als Reis d'Orient perquè demana el miracle de convertir en possible un ideal que ara per ara és impossible. Ho dic amb coneixement de causa: un segon pla integral de circ és fer volar coloms o voler enganyar babaus.
El que cal és resoldre de manera immediata (però amb criteris a llarg termini) l'espinós tema de La Vela de Vilanova (Volt de pista 7-XI-2011) i l'incomprensible ajornament de la direcció artística de la Fira Trapezi de Reus (sense oblidar la Fira Trapezi de Vilanova). Em consta que tant la Conselleria com el consistori reusenc i la nova direcció del CAER són conscients que es tracta d'un tema prioritari i que estan fent “mans i mànigues” per trobar-hi una solució eficaç i democràtica en els propers dies.
I, tot treballant en els temes de formació i circuits d'exhibició, les noves generacions circenses han de tenir molt present que aquelles tres dècades d'ostracisme els han de servir de vacuna per si algú intenta un neonoucentisme cultural excloent-ne les arts menors. Perquè, per inextricable que es presenti el futur, el circ català ja no pot acceptar cap més marginació. Bon any a tothom (ei, si pot ser!).
Font: Jordi Jané (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario