La Zaranda en tren



La històrica companyia La Zaranda es desplaçarà en tren aquest cap de setmana per Catalunya. Si ahir es va presentar el cicle a Barcelona (venien còmodament amb el TAV, des de Madrid), avui interpreten Nadie lo quiere creer (La patria de los espectros) al Teatre Principal d'Olot. Demà faran la funció al teatre municipal L'Escorxador de Lleida i, diumenge, al Teatre Bartrina de Reus. La companyia tancarà aquesta gira catalana, d'una obra que es va estrenar al Temporada Alta, el qual la va coproduir, i que podria donar suport a la creació de la següent), amb una actuació puntual, el 5 de maig, al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat. La visita de La Zaranda als tres municipis aquesta setmana s'emmarca en el programa del Dia Internacional del Teatre, que se celebra dimarts vinent. “Nosaltres no tenim actors famosos que venguin pa als forns”, va dir irònicament Tena Busquets, tècnica de l'Ajuntament d'Olot, en referència a la campanya que es prepara demà a Barcelona.
Nadie lo quiere creer manté la manera de fer artesanal d'aquesta companyia amb 34 anys d'història. Fabulen sobre la senyora d'una gran casa que està en runes. Els servents i familiars de la mestressa pretenen rapinyar el que troben. La dona té una malaltia que obliga a anar-li amputant les parts del cos. Lúcida metàfora. L'estrena d'aquest espectacle va suposar trencar un parèntesi d'absències de deu anys a Catalunya. El seu director, Paco de la Zaranda, i la resta de la companyia es mostren perplexos perquè sempre han tingut el favor de la crítica i també del públic. Han descobert que espectadors catalans han viatjat fins a Tolosa per veure una obra que no havia de passar per aquí. Olot és una de les excepcions. Hi han presentat fins a quatre títols.
La Zaranda té més presència als teatres a l'Amèrica Llatina que a casa. No se n'estranyen gaire, segons el dramaturg Eusebio Calonge: el seu teatre coincideix més amb la manera d'evocar reflexió. Aquesta línia de col·laboració entre teatres municipals fa evident la necessitat de compartir gustos per confeccionar un programa de qualitat amb el cost més baix possible. Cada funció va acompanyada d'una xerrada a càrrec de la periodista Maite Guisado, en què brinda una explicació de l'univers d'aquesta companyia que permet fruir millor de cada funció.
Font: J.B. (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario