Bescanó ven el teatre de la tardor amb l'IVA actual



El món de la cultura viu amarat aquests dies de la indignació a causa de la mesura imposada pel govern del PP d'augmentar en 13 punts el percentatge d'IVA que grava les entrades als concerts, cinema i teatre. De protestes n'hi ha hagut i n'hi haurà, de nombroses i de tota mena, i darrerament està agafant força el lema La cultura no és un luxe, promogut per la redacció de la revista Time Out. El Teatre de Bescanó s'hi ha afegit amb un gest concret de protesta que, tot i que es pot considerar simbòlic, li costarà una quantitat encara indeterminada de diners i un seguit de dificultats d'organització que, segons el seu programador, Quim Marcé, assumeix per fer explícit el malestar per la mesura i mirar de perjudicar com menys millor l'espectador. La mesura presa es tradueix en la publicació de la programació sencera per a la tardor vinent –seguint els temps habituals, es faria pública al setembre– i la posada a la venda de les entrades per a aquests espectacles amb un IVA encara reduït del 8%, sense fer-hi repercutir els 13 punts més fins a arribar al 21% que el govern del Partit Popular ha imposat a partir de l'1 de setembre, i que tindrà uns efectes devastadors per al sector i, sobretot, per a la cultura.
El govern, tranquil
Segons explica Quim Marcé, El Teatre ha obert el procés de venda d'entrades, l'haurà de tancar el darrer dia d'agost, fer recompte, reajustar el sistema de venda, i reobrir-lo l'1 de setembre. Ara bé, com que les factures que els presentaran les companyies seran posteriors a aquesta data, El Teatre haurà de liquidar l'impost al nou tipus. Això vol dir que amb els grups que vénen cobrant el catxet, la diferència l'haurà d'assumir El Teatre, mentre que en el cas dels que actuen a taquillatge, seran les dues parts les que s'hauran de fer càrrec de la diferència. En tot cas, l'Estat recaptarà el nou tipus d'IVA i els perjudicats seran l'equipament, les companyies i l'espectador.

En la programació que presenta El Teatre, però, cal distingir alguns espectacles que no estan subjectes a aquesta mesura. Per exemple, tres espectacles del Festival Temporada Alta que es presentaran quan es faci pública la programació, el 5 de setembre, i dels quals, per tant, no es pot avançar la venda d'entrades. Tampoc es farà venda anticipada, sinó només a taquilla de la Tarda de curtmetratges (14 d'octubre) i de la Gala Benèfica de Dansa del Ventre (25 de novembre). Quim Marcé assegura que a causa de la mesura governamental d'augmentar l'IVA, dos espectacles que ja tenia emparaulats per a aquesta tardor no els ha pogut contractar finalment, amb el perjudici que això suposa.
Pel que fa a l'aspecte artístic, la programació d'El Teatre per a la tardor segueix les línies habituals de l'època, en què Temporada Alta s'hi incorpora, però també és un competidor temible a l'hora d'atreure públic. Destaquen de la programació, òbviament, els tres espectacles del programa del festival que faran les funcions a Bescanó, un de familiar, que obrirà la temporada, i dos espectacles per a adults. El més destacat que ha programat el coliseu bescanoní és l'estrena de Suïcides, de Pocacosa Teatre, amb les actrius gironines Meri Yanes i Elena Martinell dirigides per Llàtzer Garcia, que també és l'autor del text; Las Divinas, que ja havien estat a Bescanó amb Chocolat, portaran el seu nou espectacle de teatre musical,Enchanté; el musical familiar i de titelles En Joan sense por, d'Egos Teatre; el Chamorro Grup i lajazzwoman Andrea Motis, que la temporada passada van omplir; Albert Pla i Diego Cortés, i el nou valor de la música d'autor catalana Joana Serrat.
El Teatre encara ha de tancar la temporada d'estiu i manté en cartell el concert 15 dies i una nit, del trio Vuit, i l'espectacle d'humor Con todos mis respetos, de Reugenio.

Font: Dani Chicano (www.elpuntavui.cat)

No hay comentarios:

Publicar un comentario