Escarlata Circus roda el món i per fi aterra al Born



Font: Laura Serra (www.ara.cat)
"Sort que existeix l'estranger, si no no existiríem", sentencia Bet Miralta. Després de 25 anys de carrera, han assumit gairebé amb l'esportivitat d'un saltimbanqui que els seus espectacles facin més carretera a l'estranger que a casa seva. Escarlata Circus celebra 25 anys com a companyia i, per primera vegada, ha estat convidada pel festival Grec a fer estada a Barcelona. Hi presenten els tres últims espectacles de creació que ja han portat per mig Europa: avui tanquen les funcions del clàssic entranyable Llenties i Marabú (2005) i de la boxa metafòrica del Pugilatus (2011), i el cap de setmana que ve presentaran el singular circ amb verdures de Devoris causa . Aquest muntatge íntim, dins d'una carpa on dos personatges ens conviden a un banquet misteriós, es va estrenar el 2008 i porta més de 350 representacions, entre les quals un mes a Salzburg i dos mesos estables a Anvers. "M'encantaria que això passés a la meva ciutat", diu Miralta. A Catalunya només l'han vist en nou places.
Jordi Aspa i Bet Miralta van trobar-se a París, quan tots dos estudiaven circ. Ella feia classes d'acrobàcia, manipulació de fuets i equilibris sobre una cadena fluixa i ell tenia un número amb un gosset que de seguida va fer gira amb el circ Fratellini. "Vam ser al bon lloc a la bona hora. Vam viure l'explosió del circ a França i potser això ha fet que ens coneguin més allà que aquí". A França hi van estar del 1984 al 1987 i van tornar, "cadascú pel seu cantó", remarca Aspa. Van retrobar-se per fer un primer bolo a Catalunya el juliol del 1987, al festival del Montseny. D'allà en va sortir l'embrió de la companyia, que es va foguejar passant el barret al capdavall de la Rambla i al Parc de la Ciutadella. Es feien anomenar Cia. de Circ, Meravelles i Varietats. L'activista escènic Arnau Vilardebò els va descobrir i els va convidar a la Marató de l'Espectacle, que precisament es feia entre el Mercat de les Flors i el que avui és el Teatre Lliure, on aquests dies actuen i hi tenen instal·lada una exposició commemorativa.
Escarlata Circus va néixer mesos després. Tenen a la seva trajectòria vuit espectacles de creació que han anat evolucionant del circ tradicional cap a una dramatúrgia més complexa, que combina el clown , la manipulació d'objectes o el moviment, i els allunya de "la proesa", com diu Aspa, i els acosta al teatre. "La nostra creació és molt espontània, molt essencial. Després d' Els turistes(1995) vam voler anar més enllà i vam comptar amb col·laboradors externs per obrir-nos a noves maneres de fer més enllà del circ. Potser va ser per la influència francesa, ens hem inventat mons. Sempre hem volgut anar a fons, a tocar, que no surtis indiferent. El nostre segell és que som punyents", diu Miralta. Al marge de la seva trajectòria, el tàndem d'Escarlata té un paper crucial en la divulgació i expansió del circ a Catalunya, gràcies a l'èxit del festival Trapezi de Reus, que van fundar el 1997 i han dirigit 15 anys.

No hay comentarios:

Publicar un comentario