Les revoltes gregues assalten el Mercat de les Flors



Font: Sílvia Miramon (www.ara.cat)
"Acabem amb l'espectacle de la companyia Motus, que conviden a fer alguna cosa". Amb aquest missatge, el director del Grec, Ramon Simó, va tancar la penúltima roda de premsa d'un festival que s'acomiada dimarts amb un concert d'Els Amics de les Arts. I "alguna cosa", per la companyia italiana Motus, seria emprendre accions. Ells defensen el "terrorisme poètic", perquè el teatre no és només espectacle.
Una Antígona 'indignada'
"Sempre havíem treballat amb autors contemporanis, com Pasolini i Fassbinder, però rellegint Antígona hem trobat coses d'aquí i del present", va explicar Enrico Casagrande, el director de Motus, que porta dues de les obres més combatives del Grec: Too Late! (Antigone) contest #2 Alexis. Una tragedia greca. Casagrande adapta la versió que Bertolt Brecht va fer de la tragèdia grega de Sòfocles i col·loca Antígona enmig d'un altre drama: les revoltes gregues. Abans d'estrenar l'obra, la companyia va fer un treball sociològic: el 2010 van viatjar a Grècia per parlar amb activistes, anarquistes, artistes i els amics d'Alexis, el jove estudiant de 15 anys que va morir per un tret de la policia grega durant una manifestació.
El resultat és una peça teatral amb un guió impregnat de biografies i experiències personals. A Alexis. Una tragedia greca, qui dialoga amb Antígona és un personatge real, Alexia Sarantopoulou, una amiga de l'estudiant mort. El públic no es limita a seure al pati de butaques, sinó que també se'l convida a pujar a l'escenari per compartir experiències amb els actors.
Alexis. Una tragedia greca havia d'anar al Festival d'Atenes, però l'organització va considerar que podia provocar aldarulls. La mare d'Alexis, però, es va mobilitzar i, al final, Motus portarà la seva peculiar tragèdia a la població grega del Pireu a l'octubre.
Alexis. Una tragedia greca es podrà veure el 29 i el 30 de juliol al Mercat de les Flors. La cita amb Too Late! (Antigone) contest #2 és el 28 i 29 de juliol.
Torres humanes
La companyia francesa XY proposa un viatge aeri molt intens, dels que fan tenir l'ai al cor: Le Grand C. La C vol dir col·lectiu , el que formen els 17 acròbates de la companyia. Tomàs Cardús, un dels integrants, va reivindicar que Le Grand C és un espectacle de circ en estat pur: "Assumim que el circ és circ, nosaltres no ballem ni som actors, sinó que provoquem emocions amb les tècniques de circ". Cardús, que abans de marxar a França havia estat casteller, ha incorporat les torres humanes a l'espectacle. Fins i tot, en algun moment, els artistes es posen la faixa castellera. La cita amb els 17 acròbates, que busquen també la improvisació, és el 28 i el 29 de juliol al Teatre Grec.
Nit de tango
En el 20è aniversari de la mort d'un dels grans artistes del tango i el gran renovador del gènere, Astor Piazzola, el Grec no volia deixar de retre homenatge a la música que va popularitzar Carlos Gardel. Al Teatre Grec es podrà sentir el bandoneó de José Mosalini, un dels músics argentis que van tocar amb Piazzola, i la veu de Sandra Rumolino. A l'escenari ballaran els campions mundials de tango de Buenos Aires. L'espectacle tan sols recalarà a Nova York, París i Milà, després de passar pel Teatre Grec el 30 de juliol, per tancar el II Festival Barcelona Gardel Buenos Aires.

No hay comentarios:

Publicar un comentario