Danses conjugals



Font: Montse Frisach (www.elpuntavui.cat)
“Acostumem a ser més cruels amb les nostres parelles que amb la resta de la gent”, diu el coreògraf Thomas Noone (Londres, 1971) respecte a les relacions de parella, el tema central del seu espectacle de dansa Lugares extrañamente desastrosos, que es pot veure fins al 26 d'agost a la sala Villarroel de Barcelona, dins del festival Dansalona.
Tal com suggereix el títol, no hi ha res de tou ni de condescendent en el retrat de les relacions de parella que Noone fa en aquest espectacle. No n'amaga ni la violència física ni la psicològica, encara que amb un punt d'ironia i sentit de l'humor. “És molt fàcil arribar a la ironia tenint en compte com som els humans de surrealistes i desastrosos –explica Noone–. Això ho he portat a l'extrem, sense que resulti un espectacle còmic.”
A través de la dansa física. molt gestual i teatral, que executen les tres parelles que protagonitzen l'espectacle d'una hora de durada, l'espectador es pot identificar perfectament amb les situacions que els ballarins escenifiquen a través del moviment. Les tres parelles són el model de tres tipus de relació: “Hi ha els que se senten frustrats i avorrits; els que són violents, i els que no tenen un pla en comú”.
Estrenat el juliol del 2011 al teatre SAT Barcelona, on la companyia de Thomas Noone és resident, Lugares extrañamente desastrosos inclou música en directe, composta i interpretada sobre l'escenari pel músic anglès Jim Pinchen. L'intèrpret fa tots els papers de l'auca i toca el violoncel i la guitarra, acompanyat pel seu portàtil Mac. Thomas Noone, que fa 16 anys que viu a Barcelona, defineix la música de Pinchen de molt accessible i eclèctica: “Hi sentireu de tot:reggaeton, clàssica, contemporània...”
Noone insisteix que aquesta accessibilitat defineix tot l'espectacle i es fa creus que una bona part del públic encara tingui por de la dansa contemporània. “L'important per mi és que la dansa arribi al públic, si no arribem hem fracassat. Aquest és un espectacle molt accessible. No faig dansa contemporània ni fosca ni difícil, encara que tampoc massa fàcil, és clar.” En aquest sentit, el coreògraf, que va ser premi Ciutat de Barcelona l'any passat, comparteix la pretensió del festival Dansalona d'atraure nous públics per a la dansa. Per ampliar l'experiència de l'espectador, Noone proposa algunes activitats complementàries. Els assistents a l'espectacle d'avui, i els dies 21 i 22 d'agost poden conversar amb el coreògraf a partir de les 19.00 h mentre presencien l'escalfament dels ballarins. En canvi, els dies 17, 18, 24 i 25 d'agost el públic pot quedar-se una estona més després de l'espectacle per gaudir d'una sessió de música a càrrec de Jim Pinchen al vestíbul, compartint l'experiència amb Noone i els ballarins.
Després de la Villarroel, l'espectacle, que ja s'ha vist a Osca, Madrid, Múrcia i Varsòvia, continuarà la seva gira per festivals d'Eslovènia, Gijón i Mallorca, entre altres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario