La cultura perdrà 43 milions d'espectadors per la pujada de l'IVA



Font: Laura Serra (www.ara.cat)
Els empresaris culturals espanyols estan convençuts que la pujada de l'IVA dels espectacles del 8% al 21% tindrà una "dubtosa eficàcia" i un "efecte devastador". En comptes d'augmentar la recaptació de l'Estat, asseguren que farà caure el consum i posarà en perill empreses, llocs de treball, inversions privades i l'accés a la cultura.
Representants de la Unió d'Associacions Empresarials de la Indústria Espanyola -la nova entitat que engloba dues mil empreses culturals creada fa dues setmanes arran de la pujada de l'IVA- va convocar ahir a Madrid una roda de premsa "històrica", van dir. Hi van desgranar els resultats dels estudis independents que havien encarregat amb la hipòtesi d'un IVA del 21%. Segons ells, demostren "la debacle" que suposarà la mesura del govern.
Les xifres són alarmants. Sumats els espectadors que perdran el cinema, el teatre i la música s'arribaria als 43 milions d'espectadors menys. Això comportaria el tancament d'un 20% de les empreses i 4.226 llocs de treball perduts. En total, es perdrien 533 milions d'euros. Es calcula que la indústria cultural espanyola representava fins ara el 3,2% del PIB i que dóna feina a 500.000 persones.
Els empresaris van voler demostrar amb aquests informes que l'augment de 13 punts de l'IVA no té una "justificació econòmica", sinó que "no s'ha avaluat suficientment". Van deixar clar que les empreses no podran assumir l'increment dels preus i, per tant, afectarà directament la butxaca del públic. Que això afectarà la davallada del consum s'ha comprovat en països com Portugal i Holanda. Tot i així, els empresaris no hi veuen raons polítiques: "Hi ha indefinició, no ideologia". Per això han demanat al govern espanyol "diàleg i negociació per impedir l'entrada en vigor d'aquesta mesura". Ja han enviat les xifres als ministeris de Cultura i Hisenda. Segons Daniel Martínez, president de Focus i representant dels empresaris escènics: "El ministeri de Cultura està en la línia del que estem denunciant". Els portaveus dels altres sectors eren Juan R. Gómez (exhibidors de cine), Pascual Egeda (música en viu), Fabia Buenaventura (productors de cine) i Ángel Luis Sánchez (espectacles).

No hay comentarios:

Publicar un comentario