La dansa demana espai a la cartellera

Font: Laura Serra (www.ara.cat)


"La dansa no és difícil, ni inaccessible, ni elitista: li falten oportunitats", explicava ahir el director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús. És una idea que encara han de repetir els professionals del sector per arribar al gran públic. I una oportunitat d'or per convèncer els descreguts és el cicle Dansalona. Per tercer any consecutiu, teatres públics i privats, sales tan diferents com el Liceu, l'Antic Teatre i el Tablao Flamenco Cordobés, s'han posat d'acord per coordinar la seva programació. No es tracta d'un festival amb una direcció artística coherent, sinó de la suma d'esforços d'espais que programen dansa més o menys regularment.
"Si la dansa fos present la resta de la temporada, no seria necessari el Dansalona, però no té la visibilitat suficient i és dispersa, durant l'any. Ara podrem demostrar la gran potència de la creació local", deia Casadesús. El Dansalona fa de la necessitat virtut i, a més de donar una oportunitat a la dansa per crear públic, mata dos pardals més d'un tret: manté viva l'activitat cultural a l'estiu i ofereix propostes escèniques adients al públic turista.
En tretze sales es podran veure més d'una trentena d'espectacles durant més de dos mesos, des de l'1 d'agost fins al 14 d'octubre.
Flamenc per a turistes

Propostes de qualitat per a puristes i profans

L'agost és l'època ideal per programar espectacles de flamenc que poden atreure turistes i autòctons. Durant aquest mes es faran tres propostes d'aires flamencs. De Carmen. Ballant a la sorra , de la companyia Maria Rovira, es reestrena al Teatre Goya. El Tablao Flamenco Cordobés se suma al Dansalona amb dos espectacles diferents a l'agost i al setembre amb bailaoras tan potents com Pastora Galván. I els Tarantos del Festival Mas i Mas també proposa diversos espectacles durant dos mesos en què actuarà per exemple la besneboda de Carmen Amaya, Karime.
Un ventall de creació local

Les companyies catalanes i de l'Estat aprofiten l'oportunitat

La companyia de Roberto G. Alonso farà temporada en sessió golfa amb les perversions de Lulú al Teatre Gaudí a partir del 10 d'agost. Després, al setembre, s'oferirà una bona mostra de la creació local. La Villarroel convidarà a partir del 14 d'agost els premis Ciutat de Barcelona Thomas Noone i Mar Gómez a reposar les obres Lugares extrañamente desastrosos i Dios menguante . L'Almeria Teatre programarà l'obra contemporània Rocky and the Girls i l'Antic Teatre se sumarà al cicle amb tres muntatges de nous llenguatges del cos. També hi haurà dansa familiar, amb el Happy Ha Ha del Teatre Gaudí (a partir del 30 de setembre), l' Embrossa't del Poble Espanyol (els diumenges de setembre) i les activitats de la festa major de la Mercè al Parc de la Ciutadella. Tancarà el Dansalona el Cicle Teatre Físic del Tantarantana, que cada any convida una selecció de coreògrafs i ballarins de l'Estat triats per la Red de Teatros Alternativos. Vuit espectacles que s'allargaran del 19 de setembre al 14 d'octubre.
Tallers i més

El 'backstage' de la dansa: escoles, companyies i sales

El Mercat de les Flors, que habitualment programa dansa, opta per no competir en la programació amb un muntatge sinó oferir tallers familiars i estades artístiques per a joves a la Fàbrica de Creació del Graner durant el setembre. A més, el Sat! farà un taller de dansa integrada. I l'activitat que implicarà més públic i professionals seran els itineraris pels llocs on es crea dansa a Barcelona. Els dies 14, 15 i 16 de setembre es podran visitar escoles de ball, teatres i seus de companyies, que oferiran xerrades, classes i exhibicions gratis.
Convidats internacionals

De La Cuadra de Sevilla a l'elit de la dansa afroamericana

El Teatre Romea acollirà de l'11 al 24 de setembre un exotisme, tenint en compte la seva programació habitual: Al paso de un caballo andaluz de La Cuadra de Sevilla. El Sat!, en canvi, seguirà apostant per la dansa integrada els dies 14 i 15 de setembre amb tot un referent: la performer i coreògrafa escocesa Claire Cunningham.
Una altra de les companyies convidades, l'aposta internacional de més pes, és la novaiorquesa Alvin Ailey American Dance Theater. Formada per ballarins afroamericans des del 1958, va revolucionar la dansa americana del segle XX. Presentaran al Gran Teatre del Liceu del 13 al 15 de setembre tres peces que són la seva carta de presentació al món.

No hay comentarios:

Publicar un comentario