Teatre de Champions



Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
Albert Espinosa, amb el seu humor càustic característic, diu que ell era un porter molt bo als 13 anys, fins que li van amputar la cama per culpa del càncer. Diu que era bo i que ningú ho pot negar perquè no hi ha proves.Ara està a punt d'estrenar Els nostres tigres beuen llet a la Sala Gran del TNC, que es podrà veure des de dijous fins al 20 de febrer i en què el futbol és un element central que serveix per explicar la complexa relació entre germans, sobretot arran de la mort dels pares. Aquests decideixen que els seus fills es diguin com els que apareixen a Rocco i els seus germans. I és que ell (Andreu Benito) és un director de cinema entusiasta del neorealisme de Luchino Visconti, mentre que ella (Àngela Jové, “és el tercer cop que em fa de mare als meus espectacles”, comenta l'autor) és dissenyadora de vestuari i es deleix per la cinematografia de l'star system de Hollywood. Futbol i teatre? Espinosa està convençut que tenen molta relació: “Messi i Tennessee Williams són semblants.”
Són 14 actors a escena que, a més de jugar a futbol, demostren que entre els germans hi ha una relació especial que fa que, quan un demana alguna cosa a l'altre, aquest mai s'hi podrà negar. Espinosa, finalment, també intervé d'actor. L'autor i director celebra haver construït una família artística ideal amb actors joves (Jaume Madaula, Carlos Cuevas, Mikel Iglesias, Daniel Sicart, Albert Baró, Clara de Ramón i Òscar Blanco) i de consagrats (Francesc Garrido, Joan Carreras, Andrés Herrera i el seu company de Los Pelones,Andreu Rifé).
L'espectacle –que pren el títol d'un vers de la poetessa polonesa Wislawa Szymbroska, premi Nobel de Literatura el 1996– manté l'alquímia característica en les obres d'Espinosa: tendresa i comèdia en una temàtica dura per a un públic adult (però que recomana a partir de 10 anys). Espinosacelebra tornar al teatre després de dos anys amb l'aventura reeixida de Polseres vermelles a la televisió. Ell –diu– fa teatre-cine i per això aventura la possibilitat que el repartiment afronti una versió cinematogràfica d'aquí a pocs mesos. Molts dels títols estrenats en sala han tingut segona vida al cinema. Espinosa fa el salt mortal: va debutar al Teatre Malic i, després de passar pel Tantarantana, la sala Tallers del TNC, l'Espai Lliure, la Villarroel i el Centro Dramático Nacional, ara agafa el relleu de Benet i Jornet, l'únic autor contemporani que havia acceptat el repte de la Sala Gran (Olors 1999/2000). Després d'Espinosa debutaran Jordi Casanovas, Marc Rosich i Pere Riera, tots quatre menors de 40 anys.
Barça i teatre
Ahir es va fer la presentació al Camp Nou amb gran expectació de patrons del TNC i seguidors dels actors de Facebook. El vicepresident de l'àrea institucionaldel FC Barcelona, Carles Vilarrubí, va comentar que l'equip ha de servir de plataforma de suport a la cultura del país. El director artístic del TNC, Sergi Belbel, aventurava que, els últims deu anys, l'autoria catalana també s'ha convertit en un referent més més enllà dels Pirineus.

No hay comentarios:

Publicar un comentario