El Ballet de David Campos diu adéu



Font: Marta Cervera (elperiodico.cat)
El coreògraf David Campos ha decidit tancar la seva companyia de ballet creada fa 25 anys. L'última representació del Ballet de David Campos serà el 17 de març a Terrassa. Oferirà la seva aplaudida i actualitzada versió de 'La bella dorment'. Campos s'ha hipotecat moltes vegades per mantenir viu el projecte però ja no pot més. "La situació actual és impossible. No podem planificar l'any, ¿amb què?", es pregunta Campos, cansat de la indiferència de les administracions. "Al gener i al desembre vam ser a Itàlia amb la nostra versió del Quixot i vam omplir els teatres. Però aterres aquí i no pots parlar amb ningú. És decebedor", diu el director de la companyia, que assegura que fa un any que intenta aconseguir una entrevista amb Ferran Mascarell, màxim responsable de Cultura a Catalunya.
"EL CAFÈ PER A TOTHOM NO SERVEIX"
"No serveix de res seguir si no es canvia la manera de gestionar la cultura. Allò del cafè per a tothom no serveix. S'ha de ser més selectiu, valorar què funciona i què no", afirma Campos. El seu discurs és conegut. Fa anys que adverteix del difícil que és antenir una companyia de dansa en un país sense convenis a llarg termini, on "més que un artista el que has de ser és un expert en petició de subvencions perquè cada vegada és més complicat", critica. I aquestes cada vegada arriben més tard i en quantia reduïda a causa de les retallades. La subvenció que van rebre el 2012, que no està completament abonada encara, va ser de 140.000 euros.
«He invertit molt en la companyia amb una estructura laboral que manté 11 ballarins en nòmina», comenta l'exballarí des de la seva escola de dansa, situada al Clot. "Catalunya és un país importador de dansa. Les grans companyies estrangeres que vénen al Liceu les paguem amb diner públic, diners de tots. En teatre no passa el mateix perquè hi ha la barrera del llenguatge. Però la dansa és un idioma universal», recorda Campos, creador atrevit que utilitzava les noves tecnologies en els decorats.
Se'n però creu haver demostrat que el seu model funciona: molt poques companyies amb la seva estructura aconsegueixen mantenir-se en actiu 25 anys. "Les nostres produccions giren i no han requerit un gran pressupost però si no li dónes una terra fèrtil, si no l'adobes, no podràs créixer mai", afegeix cansat de lluitar.
La temporada passada la companyia va actuar a Bèlgica i les Filipines. Les condicions actuals no ajuden, reconeix en relació amb la pujada fins al 21% de l'IVA cultural i a l'absència d'una llei de mecenatge. "La companyia em deu un quart de milió d'euros", confessa conscient que no els recuperarà. "He sigut el seu principal mecenes, però sense poder desgravar gens. Al revés, a sobre he pagat impostos".
El juliol passat es va donar el gust de contractar el Liceu per oferir la seva versió de 'Giselle' en la que ha estat l'última actuació de la companyia a Barcelona.

No hay comentarios:

Publicar un comentario