Amb l'IVA per barret



Font: Jordi Bordes (elpuntavui.cat)
Les primeres dades (del setembre al desembre) no fan res més que confirmar les pors del sector de les arts escèniques. Ahir la Federació Estatal d'Associacions d'Empreses de Teatre i Dansa (Faeteda) va confirmar el mal pronòstic: l'Estat, amb el salt del 8% al 21%, ha recaptat sis milions més d'IVA, però les pèrdues que són conseqüència d'aquesta operació li han costat nou milions. Quan el Ministeri d'Hisenda aspirava a incrementar la recaptació, comprova que la jugada ha costat tres milions, per ara. La caiguda no s'ha frenat i, si no hi ha canvis, res indica que es faci més pronunciat el pendent de descens d'ocupació, recaptació i, consegüentment, de beneficis de les empreses i impostos (directes o indirectes) a l'Estat. En canvi, tot indica que seguirà augmentant la despesa en Seguretat Social per la pujada del nombre d'aturats vinguts d'un sector que, fins ara, s'havia mantingut bé al marge de la crisi.
No tot són dades econòmiques. Amb la jugada, s'ha perjudicat enormement l'accés a la cultura, ja que hi ha hagut una caiguda del 26% d'assistència a Barcelona (les dades estatals pugen al 31%). El Punt Avui va revelar dades de l'informe Impacto del aumento del IVA en el sector de las artes escénicas a l'Estat espanyol i les xifres que preveia ICC Consultors no eren tan desastroses com les que s'han arribat a produir en aquests primers quatre mesos. Advertien que hi hauria una pèrdua d'entre 2,3 i 2,9 milions d'espectadors. Això comportaria una pèrdua d'entre 41 i 50,9 milions d'euros, des del primer any. En les dades reals, Catalunya ha passat d'un milió a 773.000 (aproximadament, 227.000 entrades menys venudes). A tot l'Estat, la caiguda de venda d'entrades voreja els 1,8 milions: ja s'ha destruït el gros de les pèrdues. És clar que les dades de desembre són històricament molt importants per al sector. Però també les de gener i febrer (que encara no estan disponibles).
La caiguda dels espectadors és, principalment, en les places fora de Catalunya i Madrid, amb prop d'un 47%. Probablement, a més de l'IVA, també ha contribuït a la disminució de venda la dràstica reducció de programació dels teatres municipals. L'increment de l'IVA ha arribat junt amb l'exigència de quadrar els pressupostos i eliminar dèficit. I això ha suposat una altra clatellada en el sector escènic.
10 milions menys
Quant a la reducció de beneficis de les empreses, també és més elevat del previst: en aquests quatre mesos, les empreses han passat de recaptar 26 milions a recaptar-ne 16, a Barcelona. En dades a l'Estat, la pèrdua en recaptació és de 33,3 milions en només quatre mesos.
Sí que es mantenen les desastroses previsions d'acomiadaments. ICC ha calculat que, en aquests quatre mesos, s'han perdut 596 llocs de treball directes. En l'informe de l'estiu, es parlava d'entre 1.538 i 1.909 llocs de treball directes. Caldrà seguir les dades amb atenció durant els pròxims mesos.

Jordi Sellas rebutja, de ple, la idea d'Hisenda

Tothom està d'acord que és una mesura injusta i errònia, evidentment. Dilluns passat, en una taula rodona sobre captació de públic, Jordi Sellas, director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat, admetia que és el primer que va protestar per l'increment de l'IVA. Però que, vist amb distància, comprova que el sector escènic no ha sabut enfocar el problema. L'IVA es va incrementar directament en l'entrada. El públic hi va deixar d'anar en massa. Les sales han entrat en una política agressiva de preus que els ha fet baixar molt més el preu. El TNC, per exemple, ara assumeix l'IVA els dijous, per mirar de facilitar l'accés al teatre (mai, fins ara, havien baixat les mitjanes del 70%). També fa ofertes a través de canals de venda com ara TR3SC i Atrápalo. Precisament, Judit Segura, global product manager d'Atrápalo, explicava dilluns que la disminució de la venda d'entrades es va començar a notar al juliol, quan la mesura de l'increment de l'IVA no es va produir fins al mes de setembre. Ho atribueix a la campanya apocalíptica del sector.
Adetca, que va liderar amb Faeteda la unió dels principals perjudicats, va fer una campanya molt dura perquè el ministre d'Hisenda renunciés. Enguany, encara no ha volgut presentar les dades del 2012 (que ja es preveuen desastroses des del setembre) i fa setmanes que manté un discret segon pla sobre la denúncia. Confia que el marasme es ressituï el setembre vinent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario