'Shopping & Theatre' a Salt



Font: Belén Ginart (ara.cat)
Si la gent no va al teatre, potser cal que el teatre vagi a la gent. I per anar a buscar-la, on millor que un centre comercial, allà on es concentra a milers? Dit i fet. Els responsables de la productora sabadellenca Nocturns i els del centre comercial Espai Gironès, a Salt, s'han aliat en la creació del primer festival d'arts en viu Espai d'Art. El festival oferirà la feina de 32 companyies i grups musicals en un teatre instal·lat a la plaça del centre comercial. Tots els espectacles de la programació s'oferiran al públic de manera gratuïta, amb una doble intenció: contribuir a popularitzar les arts escèniques i aconseguir que les companyies que s'hi dediquen tinguin el millor aparador per donar visibilitat a la seva feina. Les xifres del públic potencial fan vertigen: en un cap de setmana passen per l'Espai Gironès una mitjana de 40.000 persones.
La primera idea del festival sorgeix de dues ments inquietes: les de l'actor de musicals Héctor Gómez i el productor Gonzalo Mascherani. Tots dos tenen una trajectòria en el món de l'espectacle condicionada, com tantes, per la realitat aclaparadora de la crisi. Retornats, respectivament, de Nova York i Londres, on havien intentat fer fortuna, van crear la seva pròpia productora. Però Nocturns es va topar de morros amb la conjuntura econòmica. "Intentar produir espectacles des d'una empresa petita, quan no hi ha diners per fer-ho i no se'n surten ni les productores grans, resultava inviable", explica l'Héctor. Així que els va passar pel cap la idea de reinventar-se, aquesta paraula fetitxe en tantes professions d'avui. I ho van fer a partir d'un concepte: fer art-màrqueting. És a dir, associar creativitat i negoci allà on el negoci mostra la seva cara més transparent i primària: el centre comercial. Van començar programant-hi alguns espectacles i han arribat a Espai d'Art, que esperen que sigui el primer de molts festivals semblants.
UN PADRÍ D'HONOR
L'Héctor explica que Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta de Girona-Salt i veritable prohom de les arts escèniques a Catalunya, els va donar de seguida el seu suport. "Li va semblar una idea fantàstica", assegura. De fet, s'ha convertit en el padrí de l'Espai d'Art, i ha encoratjat l'equip de Nocturns a materialitzar el projecte, que té lloc en un dels espais patrocinadors del Temporada Alta. Una frase de Sunyer és, de fet, el lema del festival: "El teatre té força més de 2.000 anys... potser ja li tocava anar a un centre comercial". Entre el 6 de maig i el 8 de juny, coincidint amb el vuitè aniversari d'Espai Gironès, la programació inclou espectacles familiars de tot tipus de gèneres: hi haurà clowns, teatre de text, titelles, dansa, contacontes, números de circ, màgia, concerts… Una funció per dia (dues alguns dissabtes) en un teatre amb capacitat per a 50 persones assegudes i totes les que s'hi vulguin afegir a peu dret. "Algunes actuacions anteriors en el mateix lloc han arribat a arreplegar 1.200 espectadors", diu l'Héctor. L'humor és el fil conductor de moltes de les propostes, amb una durada mitjana de 75 minuts per espectacle. "Tant de bo el festival sigui una veritable plataforma, i faciliti una mica les coses a tantes companyies que ho tenen magre per fer-se un lloc", conclou.
GOSSOS QUE BALLEN, CONTES EN ANGLÈS
Un dels espectacles més curiosos del festival és Rocky & the Girls , de la companyia Cuerpo Demente. La raó: en aquesta peça de dansa, un dels ballarins és un gos, que sobre l'escenari acompanya quatre ballarines i un ballarí. És una de les vuit estrenes del festival, amb una programació que inclou propostes com la màgia de Jordi Cambras a l'espectacleBocabadats i una versió en anglès de La Caputxeta a càrrec de la companyia BlueMango.
Festival Espai d'Art
ESPAI GIRONÈS
Camí dels Carlins (Salt)
Del 6 de maig al 8 de juny

No hay comentarios:

Publicar un comentario